Борковић трећи у Европи

Најбољи српски аутомобилиста Душан Борковић освојио је треће место у генералном пласману ТЦР Европа шампионата, пошто је на последњој трци у сезони, воженој на стази Каталуња у Барселони остао без пласмана.

Захваљујући импресивној сезони, Борковић је најзаслужнији што је његов тим у генералном пласману освојио друго место, пошто је на свом салду сакупио више бодова него остала тројица клупских колега заједно.

Борковић је на последњем тркачком викенду демонстрирао је шампионску класу, пошто је у суботу на првој трци освојио друго место у конкуренцији 32 возача.

На недељној трци, Борковић је стартовао са шестог места, једну позицију више због казне изречене његвом клупском колеги Рикарду, као и инверзивном поретку најбоље десеторице из квалификација у којима је био четврти.

Српском шампиону је за титулу био потребан мало вероватан располет, да тријумфује на последњој трци, а да водећи у генералном пласману Микел Аскона не буде бољи од 9. места.

Борковићу је за вицешампиоснку титулу било довољно да заврши трку испред Ташија и Вернеа, од којих је имао бод више.

Међутим, већ после неколико кривина у првом кругу, тандем "Хел рејсинг" тима у Хондама, Фајлс и Таши, закуцали су се у Борковића, готово га избацивши са стазе, да би после неколико секунди, Микел Аскона ударио српског возача, окренувши га и пославши право на Ташија, па су обојица излетели ван стазе.

"Завршила се трка, завршила се и сезона. Не могу рећи да сам срећан, али сам макар завршио као трећи у генералном пласману. На старту трке била је тотална лудница, Фајлс и Таши готово да нису ни кочили. Таши ме је ударио и поломио ми точак. Да сам завршио трку у првих десет, био бих други у укупном поретку, али тако је како је, не могу да вратим време", рекао је Борковић.

Он је објаснио и ситуацију на стази, где практично, није имао никакву помоћ.

"Несхватљиво ми је да је Михелис, који је возио да помогне 'Хјундаију' био спорији од мене читавог викенда. Потпуно ме је затворио и бацио на шљунак. Он ми је пријатељ, па кад се он овако понео, шта да очекујем од оних који директно возе да ми науде, као што је био случај с Лесенесом у Монци. Једноставно, сујета му није дозволила да ме пусти да прођем иако сам боље стартовао, возио је као да му живот зависи од ове трке. Дозволио је да ме Фајлс и Таши стигну и ударе", рекао је Борковић.

Српски аутомобилиста има велику жељу да и у наредној години вози у истом шампионату, због "нерашчишћених рачуна".

"На почетку године, слободно могу рећи, да сам био највећи кандидат за титулу, и по вожњи, и по брзини, и по победама. Али много тога се десило на моју штету, па сам на крају ипак доказао колико вредим. Видећемо за следећу годину, имам велику жељу да останем у овом шампионату и вратим титулу, имам доста нерашчишћених рачуна. Морам да изразим велику захвалност тиму, који је целе године радио невероватан посао, спонзорима који су ме пратили, али пре свега навијачима из целог света, посебно из Србије и Панчева, који су показали да су најбољи на планети", закључио је Борковић.

Њега су пехови пратили током читаве сезоне, укључујући одузетих десет бодова у Монци, али и необјашњиве ситуације у Холандији, када му је спала турбина мотора пред саму трку. Уз још две ситуације када је због судара изазваних не својом кривицом, јасно је да је Борковић остао без великог броја бодова, који би му били више него довољни за титулу европског првака, у сезони у којој је тријумфовао на чак три трке и постигао укупно пет подијума.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 24. окт 2018, 10:06) - Vlajko [нерегистровани]

Kriminal

Drugi timovi se dogovaraju i oni kojima trebaju bodovi plaćaju neke koji nemaju šanse za neki plasman da im onemoguće konkurente, besprizornim udaranjem i izbacivanjem iz trke. To svi vide samo organizatori se prave ludi i to tolerišu. Da su ove godine suspendovali bar tri tima neučešćem u narednoj sezoni, brzo bi se svi doveli u red, ovako biće naredne godine još gore.