Лауди спашен живот трансплатацијом плућа

Легенди Формуле 1 из Аустрије Ники Лауди спашен је живот трансплатацијом плућа која су му трајно оштећена током удеса који је имао током 70-тих година возећи Формулу 1 . Након захвата саопштено је да је трансплантација успешна, па се чекају наредни дани да се види како ће тело Лауде прихватити нови орган.

Лауда је, након одмора на Ибици, примљен у болницу због вирусног обољења.

Он је мислио да је добио летњи грип, али је због имуног система примљен у болницу.

Прво се говорило да добро реагује на терапију, а из болничке собе Лауда је управљао својом авиокопанијом „Лаудамошен".

Убрзо лекари су установили да морају прво да му изврше захват на срцу, уградивши стент, а затим је дошло до драматичног развоја стања некадашњег спортисте.

Лекари су установили упалу плућа, а пошто су његова плућа била тешко оштећена у удесу који је имао током 70-тих година возећи Формулу 1, када је скоро изгорео у свом возилу, Лауда је био у животној опасности.

Доктори бечке болнице успели су да из иностранства добију плућа, која су довежена специјалним летом у Беч, а потом је извршена трансплантација, која је обављена, како наводе медији, готово у последњем тренутку.

Након захвата саопштено је да је трансплантација успешна, па се чекају наредни дани да се види како ће тело Лауде прихватити нови орган.

Иначе Лауда је започео каријеру у Формули 1 1971.године, а 1974. И 1975.био је шампион возећи за тим Ферарија, и 1984.за воланом Мекларена.

Након тешког удеса у трци на Нирнбургрингу 1976.Лауда, који је једва преживео, пошто му се запалило возило, успео је да се врати само годину дана касније Формули 1.

број коментара 0 Пошаљи коментар