Рон Денис напустио Мекларен после 37 година

Некадашњи извршни директор Мекларена Рон Денис напустио је екипу после 37 година, током којих је од ње направио једну од најуспешнијих у историји Формуле 1.

Денис, који је прошлог новембра смењен са места извршног директора, продао је свој удео од 25 одсто већинском власнику, инвестиционом фонду из Бахреина на челу са шеиком Мохамедом бин Есом Ал Калифом и мањинском власнику Мансуру Ожеу.

Такође, 70-годишњи Денис је поднео оставку у управном одбору.

Медији су пренели да је Денис напустио Мекларен због неслагања са Ожеом. Њих двојица су били добри пријатељи и пословни партнери, али су се пре неколико година посвађали због приватних и пословних разлога.

Денис је дошао у Мекларен 1980. године, контролу над екипом преузео је годину дана касније, а Мекларен је затим у наредних 20 година био једна од најдоминантнијих екипа у Формули 1.

За време Мекларенове сарадње сa Поршеовим моторима, од 1984. до 1987. године Ники Лауда је освојио шампионску титулу, а Алан Прост две.

Са Хондиним моторима, од 1988. до 1992. године, Мекларен је са Аланом Простом освојио титулу, а три са Ајртоном Сеном.

Током сарадње са Мерцедесом, од 1995. године, две титуле је освојио Мика Хакинен, а једну Луис Хамилтон.

Денис је био један од најзаслужнијих за сарадњу Мекларена и снабдевача мотора Хонде, али се то није показало као добро решење. Екипа је последња у шампионату ове године, мотори су непоуздани.

Мекларен је прошле године заузео шесто место у шампионату конструктора, а возач Фернандо Алонсо је у више наврата током трка јавно критиковао мотор и његове перформансе. 

Мекларен тражи начин да се извуче из уговора са Хондом за следећу сезону јер жели да сарађује са Мерцедесом.

број коментара 0 пошаљи коментар