Дикић за РТС: Нисмо изненађени, Руси треба да се освесте и нешто промене

Светска антидопинг агенција суспендовала је руске спортисте. То значи да руске заставе и химне неће бити на Олимпијским играма у Токију 2020. године, као ни на Мундијалу 2022. у Катару. Гост Јутарњег програма РТС-а био је доктор Ненад Дикић из Антидопинг агенције Србије.

Зашто је дошло до овакве одлуке, да ли Руси могу да се жале, и по чему се ова суспензија разликује од оне коју су руски спортисти имали на Олимпијским играма у Рију?

Кажете да нисте изненађени овом одлуком Светске антидопинг агенције (ВАДА)?

Нисмо изненађени оваквом одлуком јер се то припремало дужи период. Нису ни Руси изненађени, њихов директор је месецима говорио да треба нешто да промене у своју корист али нису ништа урадили и с правом су кажњени. Они су ишли само дубље и дубље, из прекршаја у прекршај, као да нису желели ништа да промене. Светска антидопинг заједница једногласно је гласала да се Руси искључе док се нешто не промени.

Шта стоји у образложењу?

То је толико комплексно, на две стране су прекршаји. Очекивало се да ће се њихова антидопинг агенција променити али то нису урадили. Суштински испаштају руски спортисти који нису криви него су искоришћени. Може се рећи да су криви њихови спортски званичници и вероватно неки политичари.

Руси имају право жалбе Арбитражном суду у Лозани. Да ли оваква одлука може да се промени?

Не верујем. Не знам које би они имали аргументе који би указали да они нису ништа радили, немају доказа у своју корист.

Занимљиво, ова одлука се не односи на наредни фудбалски Еуро 2020 (Русија је један од домаћина). Зашто?

То је јако интересантно политичко образложење. УЕФА као члан Фифе нема директну повезаност, него индиректну. Нашли су рупу у том целом процесу.

Суштински важније питање је како ће да учествују спортисти који нису криви, који су чисти. Они ће морати тегобно да докажу да су чисти. У многим спортовима постоји јасна слика да су чисти, на пример као у тенису где постоји сопствена допинг контрола. Оно што је страшно за светски спорт је то што Русија неће наступати као земља, неће моћи да има своја обележја. Руси треба да се освесте и да то промене. Одлука једног човека је доста важна па би све кренуло набоље.

Каква је ситуација са кошаркашком репрезентацијом, која би требало да учествује на квалификационом турниру за ОИ у Сплиту?

Могу да кажем да су Руси подједнако тестирани као и други. Фиба има њихове фајлове и она је та која може да да зелено светло за њихов наступ. То је доста нејасно, али ако и буду учествовали наступаће под белом заставом.

број коментара 18 Пошаљи коментар
(среда, 11. дец 2019, 07:31) - anonymous Lala [нерегистровани]

Ta idi,

Ima tu još mnogo, mnogo nejasnoća al' jedno je jasno : politika je umešala svoje prste u sport .

(уторак, 10. дец 2019, 19:55) - anonymous [нерегистровани]

@Gospodin je potpuno u pravu

Teorija je dokazana hipoteza. Dokaza o zaveri protiv Rusije kao drzave i nacije ima napretek, ne prodje dan a da neka hijena ne proba da joj dodje glave. Ako neko to ne vidi onda sa njim nesto nije u redu, ili je za to dobro placen.

(уторак, 10. дец 2019, 19:48) - anonymous [нерегистровани]

@Komentar

Norvezani koriste lek protiv astme i kazu da je to dozvoljeno. Na OI u Juznoj Koreji poneli su 65 tona tog leka, i panika ih je uhvatila kad je tovar malo zakasnio.

(уторак, 10. дец 2019, 18:29) - goran -Laupheim (D) [нерегистровани]

RE: dipl.agronom

Sumnjam. Na zapadu nema kolegijaliteta. Barem ne kod radnika. Video sam licno kad strajkamo za vecu satnicu u Amazonu. Malo ih izadje i zvizdi. Svako sebe gleda. Egoizam i strah od represalija.

(уторак, 10. дец 2019, 16:04) - Dmitar [нерегистровани]

Dopingovanje

Ako ne razumete zasto su Rusi kaznjeni, nemojte pisati kojekakve komentare koji nemaju veze sa kaznom ruskih sportista.Ovde se radi o masovnom dopingovanju,,ne radi se o pojedincima.Naravno da se svuda otkrivaju dopingovani pojedinci,mnogi prodju a da nisu otkrivenj,zbog nekog pojedinca ne mogu se kaznjavati svi sportisti neke drzave.U danasnje vreme pobeda u nekom sportu je cista komercijala,donosi novc,medalja je sporedna,bitno je biti pobednik.

(уторак, 10. дец 2019, 15:48) - anonymous [нерегистровани]

To je diskriminacija sportista

Svi sportisti koji postizu te nadljudske rezultate koriste neku podrsku u vidu raznih preparata. Ali kad kaznjavate samo pripadnike jedne zemlje onda je to diskriminacija po meni.

(уторак, 10. дец 2019, 15:17) - глас разума [нерегистровани]

Не бринем ја за Русе, али је ово дно дна

Они ионако не покупе 60 одсто медаља на Олимпијади и светским првенствима, па да би се било ко осетио угроженим од Руса... једна друга нација то ради, која је дуго времена склањала кинеске, а сад руске спортисте, како би себи обезбедила што већи број медаља. Њих нико страни не сме да тестира... допинг тестове раде искључиво сами на себи и онда дају часну реч да нису допинговани и сви остали то морају да прихвате. Рекао бих да они Русима раде оно што је Хитлер радио Џеси Овенсу на Олимпијади 1936. у Берлину. Али Џеси Овенс је бар имао право да наступи као равноправни такмичар, иако су га крали на сваком кораку. Овде је политика дубоко умешала своје прљаве пипке, па жели да докаже малигни руски утицај на спорт, тако што ће одстранити оне руске атлете који би можда били 5. или 8. на неком првенству, због неког као допинга, а они који купе све медаље су недодирљиви и у њих се не сумња и они се не проверавају... Да није жалосно, било би смешно, за колико нас глупе сматрају.

(уторак, 10. дец 2019, 15:07) - anonymous [нерегистровани]

Komentar

Nasao sam clanke gde pise koliko su preterano dopingivani norveski skijasi,pa kako FIBA garantuje za americke kosarkase i sta je daje u pitanju kaznjava se pojedinac a ne drzava.Ovo je diskriminacija i povreda ljudskih porava i kresenje olimpijske povelje.

(уторак, 10. дец 2019, 14:59) - Pravi ozrenac [нерегистровани]

Doping ???

Ne slažem se. Odluka je čisto politička.

(уторак, 10. дец 2019, 13:27) - anonymous [нерегистровани]

Haha

Da prospu 4 godine svojih priprema i prolivenog znoja da bi "podržali" neke druge sportiste čija je država sistemski dozvolila (ili žmurila) na doping? Svašta ovde može da se pročita.