Дујаковић оптужио Скијашки савез Аустрије за дискриминацију

Аустријски скијаш српског порекла Славен Дујаковић објавио је данас, са свега 24 године, завршетак каријере и том приликом оптужио Скијашки савез Аустрије (ОеСВ) за дискримацију. Дујаковић је, преко Фејсбука, тврдио да је био суочен са дискриминацијом, као што је било неправедно избацивање из националне селекције.

"Нажалост нисам био прихваћен у аустријском ски спорту. ОеСВ ми никада није дао осећај да сам му потребан", наводи Дујаковић.

Иначе овај спортиста имао је амбициозан план - желео је да буде први Аустријанац мигрантског порекла који би био успешни скијаш.

Каже да од врха ОеСВ никада није био прихваћен и да својом објавом не жели никакво сажаљење, већ само да изнесе истину.

Дујаковић је рођен у Аустрији, а његови родитељи су се доселили из Босне и Херцеговине у ову земљу, и већ као дете открио је љубав према скијању и убрзо почео да слави успехе.

Први конфликт са ОеСВ догодио се 2015. године када се радило о номинацији репрезентативаца Аустрије за Светско првенство јуниора.

Већ тада је Дујаковић критиковао да и поред добрих резултата није ушао у националну селекцију и да је тек преко квалификација морао себи обезбедити могућност учешћа.

Због тога, као једини скијаш из Аустрије, није добио ни званичну одећу и тада је сматрао да је његово порекло проблем.

Када је 2016. у Санкт Леонхарту, у спусту, постао вице-државни првак надао се да ће ОеСВ да га узме у обзир за националну селекцију.

"Када су моје колеге са којима сам тренирао ушли у "Б" репрезентацију, био сам једини који је остао у "Ц" селекцији, иако сам био на истим тркама и прошао исте тренинге", објаснио је он.

"2017. сам и поред добрих резултата испао из свих селекција ОеСВ", критиковао је даље.

Када је прошле године започео одличнo сезону, због поломљеног носа није био у могућности да учествује на бројним тркама Европкупа, али је у "Супер џ" био 15. на ранг листи Аустрије.

И поред тога ОеСВ му је саопштио да нема места за њега у репрезентацији и да га неће узимати у обзир ни у будућности, додао је Дујаковић.

Након таквог одговора Дујаковић је намеравао да пређе у Скијашки савез Србије, а ОеСВ је најавио да га у томе неће спутавати.

"Међутим било је другачије. Пошто је тај план пропао одлучио сам да окончам своју каријеру", нагласио је он.

ОеСВ је одмах реаговао саопштењем на ове тврдње, које је одбацио.

"ОеСВ је увек желео да свим активним спортистима пружи најбоље околности и допринесе развоју сваког појединца. Са жаљењем констатујемо да је код Дујаковића очигледно настао утисак да није пожељан у породици ОеСВ", наводи се у саопштењу у којем се додаје да то никада није био случај и да ће се потрудити да са њим разговарају.

ОеСВ даље тврди да Дујаковић није испуњавао све норме за улазак у репрезентацију.

Што се тиче преласка у Скијашки савез Србије, ОеСВ тврди да није желело да га спутава.

"С тим у вези напомињемо да је ОеСВ 2. септембра 2019. саопштио Министарству за спорт да прихвата прелазак Дујаковића у српски тим", додаје се у саопштењу.

Дујаковић је, у својој објави, подвукао да треба оцењивати спортисте на основу резултата, а не порекла.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 31. окт 2019, 20:57) - Miroslav [нерегистровани]

Oesv je jedini bastion u koga nemogu ući stranci

To je tema broj jedan u zadnja dva dana u austriji. Prvi koji je imao hrabrosti da stane na crtu ovom savezu. Ja se divim njegovoj hrabrosti ali sam siguran da će mu sada źivot zagorčati. ”Oesv mafija” tako ih ovdje nazivaju ali niko nema hrabrosti javno da iznese ovako nešto . Ovaj momak je morao da ima izvanredne rezultate ako su ga morali uzeti i u taj C kadar . Zašto mu nedaju da vozi za Srbiju pa zato što bi sada bio direktno u svetskom kupu pošto je naš Marko povređen. Čak i nacionalna tv ORF piše o ovom Srbinu. Juče naslovna stranica u najtiražnijim novinama .
Nebi se digla ovolika prašina da on nevredi ništa kako ovaj Giga piše.