"Слонови" аутсајдери, чак и у најсабијој групи

Кошаркаши Обале Слоноваче тек четврти пут учествују на светским шампионатима, мада и у Кини мало се очекује од њих. Са неколико повратника у тим, "Слонови" желе да направе изненађење у најслабијој групи на турниру, Групи А.

У три досадашња наступа на светским првенствима, селекција Обале Слоноваче најбољи пласман остварила је 1982. године, када је заузела 13. место.

 

Део захвалности за развој кошарке, Обала Слоноваче дугује и Владиславу Лучићу, који је радио као селектор измеђи 1981. и 1983. године.

У Мадриду пре пет година није их било, а сада су се вратили на велику сцену предвођени Италијаном Паолом Повијом, док су у екипи искусни играчи попут Сулејмана Дијабатеа, Шарла Абуа и Мухамеда Конеа.

Велико појачање унутрашња линија "Слонова" имаће у натурализованом Американцу Диону Томпсону, некадашњем кошаркашу Црвене звезде, а сада шпанске Уникахе.

Као и већина афричких репрезенација, кошаркаше Обале Слоноваче одликју атлетицизам – брзина и скочност, док им је тактичка поткованост далеко најслабија тачка.

Ипак, Обала Слоноваче спада међу аутсајдере на шампионату, о чему сведочи и њихова позиција на Фибиној ранг-листи, где заузимају тек 64. позицију.

"Слонови" се у Кини такмиче у објективно најслабијој Групи А, заједно са селекцијама домаћина, Венецуеле и Пољске, а пласман у другу фазу такмичења био би велики подвиг за афричку селекцију.

број коментара 0 Пошаљи коментар