Пољска, слаби изгледи за повратника на Мундобаскет

Кошаркашка селекција Пољске учествује на светском првенству први пут од 1967. године, а млао је вероватно да у Кини може да оствари запаженији резултат. Пољаци први део шампионата играју у најслабијој Групи А, заједно са селекцијама Кине, Венецуеле и Обале Слоноваче, али пласман у другу рунду такмичења је највећи домет лимитиране екипе.

На светском првенству у Уругвају 1967. године Пољаци су освојили пето место, између селекција САД и Аргентине, а то им је уједно био и једини наступ на Мундијалима, до овог у Кини.

Историјски гледано, шездесете године прошлог века биле су најуспешније за пољску кошарку, освојене су три медаље на континенталним шампионатима – сребро 1963, као и бронзе 1965. и 197. године.

На жребању група имали су среће, сврстани су у најлакшу А групу, заједно са селекцијама Кине, Венецуеле и Обале Слоноваче, па би изабраници Мајка Тејлора, уз мало среће, могли да се домогну друге фазе такмичења.

Ипак, то би требало да им буде највиши домет, пошто, уз неколико изузетака, за Пољску наступају углавном играчи који играју у домаћим клубовима.

Прве звезде тима су натурализовани Американац Еј Џеј Слотер, који наступа за Асвел, сјајни шутер Уникахе Адам Вачински и Метеуш Понитка, кошаркаш руске Локомотиве.

У припремном периоду поражени су од Туниса, у мечу у којем су Пољаци постигли само 47 поена, што довољно говори са кавим нападачким потенцијалом барата селектор Тејлор.

Први наступ на Мундобаскету у Кини имаће против Венецуеле, па следе дуели са домаћином и Обалом Слоноваче. 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар