Нигеријски "Тигрови" жељни доказивања

Кошарка у Нигерији налази се у експанзији. Национални тим на последњим такмичењима бележи добре резултате, а круна је била злато на шампионату Африке 2015. године. Ипак, велико је питање са каквим ће саставом Нигерија стићи у Кину, где се такмичи у Групи Б, заједно са селекцијама са Русијом, Аргентином и Јужном Корејом.

Нигерија никада није сматрана кошаркашком нацијом, али у последњих десетак година "Тигрови" су почели да освајају медаље. Додуше, на континенталном нивоу, док је најбољи пласман на међународним смотрама десето место на Олимпијским играма у Лондону.

Први наступ на светским првенствима забележили су у Атини 1998. године – били су 13, док су осам година касније у Јапану заузели 14. позицију. Ипак, од тада се много тога променило у нигеријској кошарци.

Велики број страних тренера, превасходно америчких, било је ангажовано у стварању кошаркашког духа у Нигерији, а један од првих био је легенда југословенске кошарке Владислав Лучић, које је селектор био од 1975-1980. године.

Нигерија има неколико кошаркаша који са променљивим успехом наступају у НБА лиги. Прва звезда је свакако кошаркаш Орланда Ал-Фарук Амину, као и Џош Окоги из Минестоте.

Вероватно најпознатије име је Екпе Јудо, кошаркаш који је пре неколико година са Фенербахчеом освојио титулу шампиона Европе, док на месту плејмејкера игра некадашњи играч Партизана Џош Акоњон.

Екипу одликује, као и већину афричких селекција, физичка снага и атлетицизам, док тактичка зрелост све више избија на површину, па је сигурно да Нигерија неће бити екипа за прављење кош-разлике у Кини.

Селектор Александер Нвора водио је тим до сребра на шампионату Африке 2017. године, а сада ће имати тежак задатак да "Тигрове" доведе до друге фазе такмичења, у конкуренцији Русије, Аргентине и Јужне Кореје.

број коментара 0 Пошаљи коментар