Русија тражи повратак у врх светске кошарке

Као наследник великог Совјетског Савеза, селекција Русија већ дуго тражи добре резултате и медаље на великим такмичењима. Предвођени Сергејем Базаревичем, Руси у Кину стижу са искусном екипом, али ослабљени неиграњем прве звезде Алексеја Шведа. Противници у Групи Б не би требало да представљају превелик проблем, а крајњи домет екипе могао би да буде борба за медаље.

Совјетски Савез је, уз САД и Југославију, најтрофејнија кошаркашка репрезентација на свету. СССР је освојио чак девет медаља на Олимпијским играма (две златне), док су на светским првенствима у девет наступа освојили осам медаља (три златне).

Русија, као правни наследник СССР-а, нема толико успеха на међународној сцени. У последње две деценије једина медаља је бронза на Олимпијским играма у Лондону, док су 1994. и 1998. године освојене сребрне медаље на светским шампионатима.

У Торонту је Русима убедљив пораз у финалу нанео други по реду "Дрим тим", предвођен Шекилом О'Нилом и Шоном Кемпом, док је четири године касније, у Атини, у финалу била боља Југославија, на крилима незаустављивог Жељка Ребраче.

Уз четири медаље на континенталним шампионатима, од чега је злато освојено 2007. године у Шпанији, селекција Русије далеко је од висина које су досезали славни претходници.

Ипак, Русе никада не треба отписивати. Селектор Сергеј Базаревич на окупу има искусан тим, који зна како да игра на резултат, а већини је ово можда и последње велико такмичење на којем ће играти, па би медаља свакако била њихова "лабудова песма".

Русија ће, на жалост многих љубитеља кошарке, бити ускраћена за помоћ једне од највећих звезда европских терена Алексеја Шведа, који је почео припреме са екипом, али је због повреде стопала морао да откаже наступ у Кини.

У одсуству Шведа, прва виолина руске екипе требало би да буде Сергеј Карашев, док ће велику помоћ имати у искусним Витилију Фридзону, Андреју Воронцевичу и Никити Курбанову.

Русија такмичење почиње у Групи Б, заједно са селекцијама Аргентине, Нигерије и Јужне Кореје, па би уз повољан жреб и расплет ситуације, изабраници Базаревича врло лако могли до четвртфинала турнира.

А када уђеш у четвртфинале, медаља је одмах иза угла...

број коментара 0 Пошаљи коментар