Филипини – азијска велесила

Кошаркашка репрезентација Филипина, као један од најјачих представника Азије на Мундобаскету, играће у групи Д заједно са српском селекцијом. Све ће у њиховој игри зависити од Блача и Кларксона, бившег и садашњег НБА играча.

Ђилас Филипини (Gilas Pilipinas) је надимак овог тима и у слободном преводу означава понос и енергију филипнског народа.

Управо то је вероватно било пресудно давне 1954. године, када су Филипинци направили највећи успех у својој кошаркашкој историји, освојивши треће место на СП у Бразилу.

То је и даље једини случај да је медаља са планетарних првенства отишла ван Америке и Европе.

Поред тога, пет пута су Филипинци освајали првенство свог континента, а седам пута учествовали на Олимпијским играма.

Ове године, иако имају и даље велике амбиције, Филипинци наравно неће бити у кругу фаворита, али они и даље не губе наду да могу да изненаде у групи, пре свега Италију.

Највише наде они полажу у једног бившег и једног садашњег НБА играча.

Ендреј Блач је свакако лидер тима. Има богато искуство играња у НБА лиги, у којој је провео десет година и носио дресове Вашингтона и Бруклина, а који сада свој кошаркашки квалитет наплаћује играјући у Кини.

Други је Џордан Кларксон, бивши бек Лејкерса а сада члан Кливленда, а који је плеј са озбиљним квалитетом.

Преостали играчи са ширег списка селектора Јенга Гуијао наступају у клубовима у својој земљи, а највећа звезда међу њима је 34-годишњи Гејб Норвуд.

Филипинци ће бити други по реду противник "орловима" у групи Д у Фошану. Претходно ће у првом а можда и кључном мечу играти са "азурима", а у трећем колу против Анголе.

број коментара 0 Пошаљи коментар