Ангола, увек у врху афричке кошарке

Селекција Анголе, годинама једне од најбољих афричких селекција, биће први ривал тиму Србије у оквиру Групе Д на Светском првенству Кини.

Ангола заузима 23. место на Фибиној ранг-листи, али је увек у врху афричке кошарке. Тренутно је трећа у рангирању Фиба Африка.

Првенство света у Кини биће им пето узастопно на којем учествују, а укупно девето.

Најбољи пласман остварили су 2006. у Јапану, када су били девети, испред селекције СЦГ. На претходном у Шпанији били су 17. 

Први званични меч репрезнетација Анголе одиграла против Нигерије 1. фебруара 1976. године, изгубивши 71:62. Међутим, до данас је чак 11 пута била првак Африке и учествовала на пет олимпијских турнира.

Што се састава за Мундијал у Кини тиче, на коначном списку налази се 12 играча, од који само двојица не играју у домаћем шампионату. То су Мореира (Парма Русија) и Мораис (Бенфика).

Занимљиво, на списку путника је и 40-годишњи Едуардо Мингас, који ће се тако придружити малој групи играча који су наступали на пет светских шампионата.

Ангола ће наступати у Групи Д заједно са селекцијом Србије, Италије и Филипина. Први меч на турниру играће против "орлова" првог дана првенства, 31. августа од 9.30 по средњоевропском времену.  

Коначан састав Анголе:

Хосе Антонио, Олимпио Сипријано, Леандро Жаке Консеисао, Жерсон Домингес, Жерсон Лекни Гонкалвес, Валделисио Жоаким, Ерменегилдо Мбунга, Едуардо Мингас, Карлос Мораис, Реџи Мур, Јаник Мораис и Лионел Пауло.

број коментара 0 Пошаљи коментар