Јапан, кошаркашка експанзија недовољна за повољан резултат

Кошарка у Јапану налази се у експанзији у протклих неколико година, Ипак, жреб је хтео да Јапанци на Мундобаскету буду у групи са САД, Чешком и Турском, па су мали изгледи да се екипа Хулија Ламаса докопа друге фазе такмичења.

Кошаркашка селекција Јапана још од 1963. године учествује на светским првенствима, али највећи успех је тек 11. место на Мундобаскету у Уругвају 1967. године.

Међутим, Јапанци у последњој деценији доста улажу у кошарку, а резултати су видљиви – у последње две године два играча су се докопала НБА лиге, што за Јапан није мала ствар.

Прошле године је Јута Ватанабе, иако недрафтован, поштисао уговор са Мемфисом. Истина, више је играо за развојни тим НБА лигаша, Мемфис Хасл, али од његовог "наследника" очекује се много више.

Руи Хачимура заузео је високо девето место на овогодишњем драфту, одакле су га бирали Вашингтон Визардси. Хачимура је студирао чувени Гонзага колеџ, а колико је битан за јапанску селекцију показао је већ у првом припремном мечу, убацивши Новом Зеланду 35 поена.

На континенталном нивоу Јапан нема медаљу још од 1997. године, када су освојили сребро, а мало је вероватно да екипа Аргентинца Хулија Ламаса може до већег изненађења у Кини.

Тим пре што је Јапан на жребу добио изузетно тешку Групу Е, у којој су селекције САД, Чешке и Турске. 

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар