"Кенгури" у нападу на прву медаљу

Кошаркашка репрезентација Аустралије са великим амбицијама путује у Кину, где ће на предстојећем Светском првенству покушати да избори прву медаљу у историји ове селекције. "Кенгури" ће играти у Групи Х, заједно са Литванијом, Канадом и Сенегалом.

Апсолутни лидери Океаније са 19 златних и две сребрне медаље покушаће да континенталан успех пренесе на светски ниво и коначно неоспорни квалитет пренесе на постоље.

Странице кошаркашке историје им нису превише исписане. У Еду Палубинскасу су имали најбољег стрелца Олимпијаде у Монтреалу, али тек 80-их година прошлог века успевају да загребу површину светске кошарке.

На Светском првенству 1982. завршавају као петопласирана екипа, да би шест година касније, на Олимпијади у Сеулу, предвођени Лук Лонглијем, Ендруом Гејзом, Дерилом Пирсом, остварили пласман у полуфинале, да би на крају заузели четврто место (најбољи пласман у историји земље).

Одређени напредак у њиховој игри примећује се 90-их, па су ранија седамнаеста, дванаеста и десета места на великим такмичењима заменили шестим, петим и четвртим местима (1986 Олимпијада), играјући у неколико полуфинала. 

Упркос победама над Италијом, Шпанијом, Русијом 2000-их година, Аустралији поново измичу медаље, али се њихови играчи све више из домаће НБЛ лиге селе у Европу, а неретко и у НБА (Ендру Богут, Пети Милс, Џејсон Смит). 

Велика разочарања доживели су на Светским првенствима и Олимпијским играма 2010, 2012, и 2014. године где су освојили десето, седмо место и 12. место.

Избијање у врх светске кошарке десио у Рију 2016. године. Амбициозна, квалитетна и добро балансирана постава одиграла је сјајне Олимпијске игре, била фаворит за бар сребрну медаљу, али су имали ту несрећу да им на пут до тог циља у полуфиналу стане Србија.

"Орлови" су "Кенгурима очитали лекцију, дозволивши им само пет поена у првој четвртини, односно 14 за полувреме, да би у коначном резултату били бољи са 87:61.

Аустралија у Кину на Светско првенство путује у веома јаком саставу, који на папиру можда важи и за кандидата број један за медаљу, можда и златну. "Бумери", односно "кенгури" по медаљу иду без најбољег појединца, Бена Симонса.

Симонс, попут осталих НБА звезда, а поготово онима којима је агент Рич Пол (Џејмс, Дејвис, Грин) неће помоћи својој репрезентацији у борби за медаљу. 

Ипак и без Симонса, Аустралија има веома добар ростер. Лидери и главна имена свакако су НБА играчи: Ерон Бејнс, Ендру Богут, Пети Милс, Метју Делаведова, Џо Инглс.

Сем Богута, сви поменути играчи могу да нашкоде противницима у шуту за три поена. Аустралију одликује и величина и креативност на тој позицији, пошто имају доминантне високе играче који одлично знају да упосле саиграча. Игра им се заснива на утрчавањима, често иза леђа ривала, где стекну предност у односу на противнике, а онда добрим протоком лопте и шутем за три поена дођу до поена.

У Кини ће се наћи и доскорашњи члан Партизана, а нови играч Жалгириса Џок Лендејл, а списак комплетирају играчи из аустралијске лиге - Ксавијер Кукс, Камерон Глидон, Крис Гулдинг, Николас Кеј и Нејтан Соб.

"Кенгури" поход на прву медаљу почињу у Групи Х, заједно са Литванијом, Канадом и Сенегалом. Одличан састав ће морати да оправдају и на терену, јер се Група Х сматра за "групу смрти", пошто све репрезентације имају подједнаке шансе за пролаз у наредну фазу.

број коментара 0 Пошаљи коментар