Новозеландска хака спремна за Кину

Селекција Новог Зеланда на Светско првенство у Кину одлази као аутсајдер, пошто у Групи Ф копља укрштају са селекцијама Грчке, Црне Горе и Бразила. Новозеланђани ипак знају како да "хаком" ритуалним плесом, али и игром на терену покажу зубе и утерају страх у кости противнику.

Легенда каже да је за кошарку на Новом Зеланду заслужан нико други до амерички кошаркаш Вилт Чембрленд. 

Једно летовање НБА легенде на овом, од остатка света удаљеном острву, 60-их година покренуло је жељу и идеју за овим прелепим спортом.

Нови Зеланд важи за селекцију са најмање искуства у виду наступа на великим такмичењима, са само шест наступа на Светским првенствима и два наступа на Олимпијским играма. 

Ипак, битна ствар за ову земљу је то што из године у годину остварају веома добре резултате на Купу Океаније, трудећи се да буду раме уз раме са Филипинима и Аустралијом.

"Високи црни", како гласи надимак ове селекције у Кину иду без главног играча, Стивена Адамса.

Центар Оклахоме и један од најбољих играча НБА лиге на својој позицији још увек није забележио наступ на сениорском репрезентативном нивоу. 

26-годишњи центар, који има 17 браће и сестара, једном приликом је као разлог неиграња за репрезентативни тим навео да се ради о "третману који је имао у млађим селекцијама".

Било како било, Нови Зеланд ће морати у веома тешкој групи да се супродстави Грчкој, Црној Гори и Бразилу без најбољег играча.

Већи део њиховог ростера чине играчи који наступају у домаћој НБЛ лиги, а предводници репрезентације биће тек пар играча који су у Европи.

Ајзак Фоту важиће за лидера и најопаснијег играча ове екипе. Крилни центар је одиграо добру сезону у Улму, а каријеру ће наставити у Тревизу.

Фотуа, осим карактеристичне фризуре, одликује и солидна игра на ниском посту, где упркос мањку центиметара за своју позицију (203), добрим радом ногу, скочности и меком руком стиче предност у односу на многе ривале. Атлетицизам му је такође јача страна, па су његова закуцавања често се нашла у одабраним потезима Еврокупа.

У тиму Новог Зеланда налазе се тројица играча познатија европској, али и српској кошаркашкој јавности.

Двојица су браћа Вебстер. Кори је пре пар сезона био члан Мега Бемакса. Након лутања по тимовима у домаћем првенству Вебстер је потписао за српску екипу, где се задржао три месеца, пре одласка на тренинг камп у Индијану и Њу Орлеанс у НБА лигу. Његов брат Тај оставља већи траг у европској кошарци, пошто је прошле сезоне потписао и успешно играо за Галатасарај. Обојица важе за одличне шутере који погађају у серијима.

Треће име је Фин Дилејни. Прошле сезоне 23-годишњи кошаркаш играо је у ФМП-у из Железника, да би прошлог месеца наступао за Далас у летњој лиги. Ради се о енергичном играчу, који са успехом напада обруч, па се често виде полагања и закуцавања, али попут великог броја играча са Новог Зеланда, поседује добар шут за три поена.

Екипу са клупе предводи некадашњи репрезентативац ове земље Пол Енар, између осталог и бивши кошаркаш ОКК Београда, док му је први помоћник Перо Камерон. 

број коментара 0 Пошаљи коментар