Турска, велика очекивања без покрића

Кошаркаши Турске одлазе на Светско првенство у Кини са надом да ће поновити успех из 2010. када су пред својим навијачима освојили сребро. Без обзира на велики број квалитетних играча, тешко је очекивати да екипа Уфука Сариџе може до саме завршнице.

Последњих неколико деценија Турска улаже огромне количине новца у кошарку, али су до сада резултати стигли само на клупском нивоу. Фенербахче је 2017. године постао шампион Европе, али више захваљујући српском тренеру Жељку Обрадовићу и "легији странаца", него доприносу турских кошаркаша.

Турска има завидан стаж учешћа на великим такмичењима. Чак 24 пута учествовала су Турци на континенталним шампионатима, четири пута на светским првенствима и у два наврата на олимпијским играма.

Имају Турци две медаље са великих такмичења, обе сребрне – на Европском првенству 2001. године и Мундобаскету 2010. Ипак, на оба такмичења били су домаћини и делује да само у том случају могу до високог пласмана на неком турниру.

У свом саставу имају неколико НБА звезда. Ерсан Иљасова је већ прекаљени ас америчких кошаркашких терена, док млађи Чеди Осман може да се похвали финалном серијом НБА лиге са Кливлендом, али чини се да то није довољно за висок пласман у Кини.

Алију Мухамеду, који већ неко време насупа за селекцију Турске, у Кини ће се придружити још један натурализовани Американац Скоти Вилбекин, па се чини да је турска екипа најбоље покривена на позицији бека.

Чврстину под кошем требало би да пруже искусни Семих Ерден, чија је каријера увелико у силазној путањи, али и нешто млађи Сертач Шанли.

Турска се на Мундобаскету у Кини такмичи у Групи Е, заједно са селекцијама САД, Чешке и Јапана и водиће велику борбу са Чесима за пласман међу прве две екипе које настављају такмичење у другој фази.

Селекција САД делује неприкосновено, па уколико у томе у успеју, тешко да ће Турци у конкуренцији највероватније Грчке и Бразила успети да се домогну четвртфинала.

број коментара 0 Пошаљи коментар