Чеси без Веселог на дебитантском Мундобаскету

Кошаркаши Чешке Републике први пут у историји наступају на светском првенству. Први део такмичења Чешка ће играти у Групи Е, заједно са селекцијама САД, Турске и Јапана. Чеси се надају пласману у четвртфинале турнира, што ће бити велики подухват, нарочито ако се у обзир узме чињеница да наступају без Јана Веселог.

Некадашња Чехословачка била је један од оснивача Фибе, али све своје медаље, а није их било мало, освојила је на европским првенствима. Као наследник, Чешка Република има далеко мање успеха, а највеће достигнуће било је седмо место на Евробаскету 2015. године.

Чехословачка је чак 12 пута била на постољима на континенталним шампионатима, а највећу успех остварила је 1946. године освојивши златно одличје. Ипак, на седам наступа на Олимпијским играма, као и на четири учешћа на шампионатима света, медаље су изостале.

Чехословачка је имала велики утицај на прве кошаркашке кораке у Југославији, у годинама после Другог светског рата. СФРЈ није била окренута Америци, док су добро познати разлози размимоилажења са Стаљиновом СССР.

Чехословаци су медаље на европским првенствима освајали све до средине 80-их, а последње одличје освојили су 1985. на Евробаскету у Западној Немачкој, када су стигли до сребра.

После распада велике државе, највиши домет Чешке Републике је седмо место на Евробаскету 2015. године. Тог лета, као и последњих десетак година, као предводници чешке репрезентације истакли су се Јан Весели и Томаш Саторански.

Ипак, прва звезда чешке кошарке и некадашњи кошаркаш београдског Партизана због повреде колена неће бити од помоћи својим репрезентативним колегама. То значи да ће улогу лидера, али и бреме одговорности морати да понесе Томаш Саторански, који је каријеру градио у Шпанији као кошаркаш Севиље и Барселоне, а од 2016. године био је члан Вашингтон визардса. Наредну сезону играће у Чикаго булсима.

Селектор Ронен Гинзбург форсира брзу, модрну кошарку, са великим бројем покушаја за три поена, а пошто у екипи неће бити Веселог, такав стил само ће бити доминантнији.

Чешка на Мундобаскету у Кини први пут учествује на светском првенству, а имаће тежак задатак да се у групи Е пласира међу прве две екипе, у конкуренцији САД, Турске и Јапана.

Американци су већ виђени учесници друге фазе такмичења, док ће Чеси водити велику борбу са Турском за пролаз даље. Чак ако у томе и успеју, у наредној фази чекају их највероватније Грчка и Бразил, па је тешко очекивати да се Чеси докопају четвртфинала.

Тешко, не и немогуће...

број коментара 0 Пошаљи коментар