Galerija RTS, do 8. novembra 2019.

Fernando Francis: Prošireni vidici

Izložba fotografija australijskog novinara Fernanda Francisa predstavlja odabrana dela koja je snimio tokom poslednje decenije.

Tokom svoje skoro četiri decenije duge novinarske karijere Fernando je svoje tekstove obogaćivao svojom fotografijom i bavio se i fotoreportažom. Objavljivao je u različitim publikacijama u mnogim zemljama sveta, od Evrope preko Bliskog istoka do Australije. Njegov fotografski opus uključuje i impozantnu publikaciju Glimpses of the UAE o arhitekturi i urbanom okruženju Ujedinjenih arapskih emirata gde je službovao, kao i korpus fotografija sa njegovih putovanja od kojih su neke izložene ovde. Mesta koja su ovde predstavljena (urbanim) pejzažom, florom i faunom uključuju predele Australije, Ujedinjenih arapskih emirata i Omana, Francuske, Britanije i Srbije. Pojedinačne fotografije predstavljaju njegov pogled na mesta, ljude i dešavanja. Snimljene su u prolazu, pri susretu sa životom oko sebe, u trenutku kada prepoznaje određenu zanimljivost, fotografiše je i predstavlja publici. Njegova dela kod posmatrača izazivaju radoznalost, iznenađenje i prepoznavanje bez obzira na to da li je predmet fotografije svima poznat ili ne.

Ovaj korpus fotografija može da se posmatra kao konstelacija slika ljudskog univerzuma u svoj njihovoj raznolikosti. On takođe može da se posmatra kao zbir logički grupisanih celina među kojima se izdvajaju dela koja beleže arhitekturu i arhitektonske elemente različitih podneblja, ona koja beleže neočekivani biljni i životinjski svet stranih, i poznatih, predela, ona koja predstavljaju portrete, i dela koja beleže raspoloženje i atmosferu.

Verovatno najupečatljivije fotografije ovog korpusa su one koje isključivo beleže raspoloženje i atmosferu i koje bi zbog svog misaonog kvaliteta uslovno mogle da se nazovu apstraktnim ili kontemplativnim, a koje su istovremeno bogate dubokom osećajnošću. To su dela koja predstavljaju usamljeno ostrvo, širinu pustinje čije se peščane dine stalno menjaju, nestaju i ponovo stvaraju, letnje veče nad Beogradom ili veličanstvenost gromadne planine Rtanj.

Ovaj korpus fotografija Fernanda Francisa je i svojevrsni likovni kabinet retkosti, nepoznatih ili bliskih, koje svejedno doživljavamo kao nove i dragocene. Time i sam čin posmatranja ovih dela postaje dragocen i redak trenutak.

Dr Zoja Bojić

Ovde možete pogledati/preuzeti katalog izložbe

broj komentara 0 pošalji komentar