Uvoz za povratnike

Odgovor na pitanje o uvozu stvari za domaćinstvo prilikom povratka u zemlju.

Pošto ispunjavam uslov za uvoz stvari za domaćinstvo do 5.000 evra, planiramo da se vratimo za Srbiju. Znam da mi je potrebna potvrda iz konzulata koja košta 125 evra, ali me interesuje dalji postupak prilikom dolaska na našu granicu, jer želimo da prebacimo stvari sami, iz dva puta.

Postupak oslobađanja od plaćanja carine sprovodi nadležna carinarnica prema mestu boravka korisnika povlastice. Korisnik povlastice je dužan da prikaže dokaz o vremenu provedenom na radu u inostranstvu a taj dokaz može izdati naše diplomatsko-konzularno predstavništvo u inostranstvu, a može ga izdati inostrani socijalni organ odnosno poslodavac kod koga je radio korisnik povlastice. Sam postupak oslobađanja od plaćanja uvoznih dažbina je redovan postupak carinjenja, što znači da korisnik povlastice mora angažovati ovlašćenog špeditera odnosno carinskog agenta, kome će priložiti spisak stvari koje želi da uveze.Odgovor smo potražili u Carinskoj službi Srbije.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 06. jul 2016, 21:52) - SlobodaN [neregistrovani]

Povratnicka povlastica

Nakon vise decenijskog rada i boravka u zapadnoj Evropi,zelim da se (sada u penziji) vratim u svoju otadzbinu-Srbiju-pa me intersuje;kakve carinske olaksice,povlastice i prava imam.Sta i koliko cega mogu bez placanja carine da uvezem.?Molim za detaljne informacije-hvala.

(ponedeljak, 22. sep 2014, 12:27) - Zeljko Kovacevic [neregistrovani]

Povlastice

Mogu samo da se prikljucim mnogobrojnim zalbama srpskih drzavljana koji su kao i ja od rodjenja ili dogo godina proveli u dijaspori. 5000€ je ne samo smesna cifra vec diskriminacija. Dok arapima, kinezima i kojekakvim stranim ulagacima je dozvoljeno oca i boga da prevezu bez carine i poreza, nas reduciraju na 5000€. Npr. je kvalitetna kuhinja u nemackoj samo 2500€ - a gde je auto, gde je ostali namestaj ???

(sreda, 16. okt 2013, 14:44) - anonymous [neregistrovani]

Ugledajte se na Italiju

Gradjani, drzavljni Republike Srbije, koji su proveli vise decenija na radu u inostranstvu, stekli penzije i odredjenu imovinu u domacinstvu, a zele da se definitivno vrate u svoju otadzbinu mogu da uvezu robu u vrednosti od 5000 Eura bez carine. Pa i za to trebaju sami da angazuju "zvanicnog speditera ili carinskog agenta". Pitanje i ogovor koje sam ovde procitao datiraju iz 2011 godine. Ako je to sto sam procitao po vazecem Zakonu o carinama, onda je to jos uvek onaj Milosevicev. Bilo bi dobro da se to vec jednom promeni, jer taj Zakon nema nikakve logike. Napr.: ako je neko u toku 45 godina ulozio u domacinstvo vise od 20000 Evra, stvari dobro ocuvao i zeli da ih sa sobom doveze u Otadzbinu - ne moze. Suludo!!! Zakonodavcu preporucujem da se ugleda na Italiju.Italija je omogucila svojim drzavljanima povratnicima da u zemlju mogu da uvezu sve sto su tesko zaradili.