Temišvarski festival satire

Festival humora i satire pod nazivom "Laloški šešir" održan je nedavno u Temišvaru.

Ako je humor dribling uma na malom prostoru, temišvarska publika je u subotu, u Jugopabu imala puno razloga da uživa u potezima srpskih i rumunskih aforističara, na Festivalu humora i satire „Laloški šešir". U gradu na Begeju ova književno-satirična manifestacija koja se održava uz podršku Saveza Srba u Rumuniji postaje sve omiljenija među temišvarskom publikom. Koja posredstvom humora bliže upoznaje srpski i rumunski narod.

„Srbi i Rumuni su vrlo slični narodi, ne samo fizički, već i po mentalitetu i njihov smisao za humor je vrlo sličan, zato što su društveno-političke prilike slične i zato što se oni pronalaze u svemu tome", kaže Goran Mrakić iz Saveza Srba u Rumuniji.

Srpski i rumunski aforističari predstavili su se u dva kruga čitanja aforizama, što je bio momenat da se temišvarska publika upozna sa suptilnošću i žestinom ove književne forme, koja nemilosrdno preispituje društvenu stvarnost i razobličava društvene nedostatke.

Govorilo se jezgrovito, sažeto, sa kritičkom žaokom, bez ograničenja.

Aforističari su dijagnostifikovali, humor je lečio. Nisu izostali ni duhoviti muzički stihovi koji su se nemilosrdno obračunavali sa nezdravim društvenim pojavama.

„Kao i u svim ostalim zemljama, u Srbiji postoji podela na humor i satiru. Najkraće rečeno, humor je privilegija onih naroda koji žive jako opušteno, kojima je najveći problem boja kose, da li im je plata veća za neki procenat...Što se tiče nas, Srba, i svih nas na Balkanu, mi nemamo privilegiju da se šalimo na taj način. Iz tog razloga smo mi razvili jednu vrstu odbrambenog mehanizma koji se zove satira", kaže Miodrag Stošić, satiričar iz Beograda.

Subotnje veče u Temišvaru uspelo je da ponudi mogućnost povratka čoveka samom sebi. Smeh čisti organizam od pokosti, zavisti i egoizma.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 20. okt 2019, 18:26) - Redovan gledalac RTS-a [neregistrovani]

Sjajno

Sjajan prilog. Nedostaje samo ko je učestvovao (imena pisaca) i šta je govorio (aforizmi). Sve ostalo je tu.