KUD "Taban", više od igre

Srbi u Mađarskoj veoma su ponosni na kulturno-umetničko društvo "Taban" koje već četvrt veka, na području te zemlje, čuva i neguje srpski folklor.

Obeležavanju 25 godina rada i postojanja KUD-a „Taban" u prisustvovalo je više od 1000 ljudi, među kojima i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je došao u trodnevnu posetu Budimpešti, državni sekretar za saradnju sa crkvama i nacionalnim manjinama u Vladi Mađarske, Mikloš Šoltes, predsednik Skupštine AP Vojvodine i predsednik stranke Saveza vojvođanskih Mađara, Ištvan Pastor, Zastupnik srpske manjine u mađarskom parlamentu, Ljubomir Aleksov i drugi predstavnici Samouprave Srba u Mađarskoj. 

"Večeras slavimo 25. jubilej KUD-a Taban u Budimpešti, koja neguje srpski folklor od 1994. godine i jubilarni koncert drži u renomiranom budimpeštanskom pozorištu, i hvala Bogu, sala će biti puna, tako da je ovo velika stvar, ne samo za KUD Taban, već i za srpski folklor, ne samo u Mađarskoj, nego svuda u svetu", kaže Igor Dušan Rus, potpredsednik KUD-a Taban.

„Dragan Simić, Dušan Vuković i ja smo bili osnivači, a priključilo se još njih dsetoro, kasnije i više ljudi, i tako smo počeli. Znam da smo imali dvadeset parova, sećam se, jer smo te prve godine išli na turneju u Grčku", kaže Stevan Semler, osnivač KUD-a Taban.

„Mnogo volim da igram, tako se najlepše opuštam i mnogo mi znači", Mira Jakšić, član KUD-a Taban.

„To mi je druga porodica, društvo gde se srećemo, gde ima šale, ali i ljutnje", iskrena je Sanja Vuković, član KUD-a Taban.

Na celovečernjem koncertu, koji je trajao više od tri sata, ljubitelji folklora imali su priliku da uživaju u vrhunskim izvedbama dvanaest koreografija. Prikazane su igre i pesme iz Šumadije, Mačve, Leskovca, Niša, Vranja, Bosilegrada, a publici se predstavila i ženska pjevačka grupa KUD-a „Taban" pesmama iz Šumadije i Hercegovine.

broj komentara 0 pošalji komentar