Srbija na vezi - region, RTS Svet, 18.55

Večerašnja emisija Srbija na vezi – region, tematski je posvećena Srbima u Crnoj Gori, njihovom sveukupnom položaju, problemima i potrebama. Repriza emisije u utorak, 21.05. u 13.00.

Kako je došlo do tako reći paradoksalne situacije da su Srbi u Crnoj Gori, za koju su mnogi smatrali a i danas smatraju, među njima i strani istoričari, eksperti i političari „drugom srpskom državom", danas ugroženi, gotovo potpuno obespravljeni? Koji su to glavni problemi sa kojima se suočavaju Srbi u toj bivšoj jugoslovenskoj federalnoj jedinici? Kome to smeta srpsko ime, srpska kultura i ćirilica u Crnoj Gori? Zašto je i kome je Mitropolija crnogorsko-primorska problem? Šta je to što je tamnošnji apsolutno većinski pravoslavni živalj toliko podelilo?

O tim i mnogim drugim važnim i zanimljivim pitanjima vezana za položaj i probleme Srba u Crnoj Gori govoriće članovi Matice srpske - Društva članova u Crnoj Gori profesor Filozofskog fakulteta u Nikšiću dr Milorad Durutović i profesor Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici dr Mikonja Knežević. 

U emisiji će se svojim nastupom predstaviti i dva pevačka društva, muško i žensko pevačko društvo, članovi KUD „Piva" iz Plužina, u Crnoj Gori.

Urednici emisije su Milena Vujović i Miroslav Karlica.

Muzički urednik Branka Lolić

Reditelj Ernestina Gligorijević

broj komentara 0 pošalji komentar