Dirljiv susret sa Beogradom

Učenici Srpske pravoslavne gimnazije "Katarina Kantakuzina Branković" iz Zagreba boravili su nedavno u Beogradu.

Učenici Srpske pravoslavne gimnazije Kantakuzina Katarina Branković iz Zagreba u svojoj poseti Beogradu, nakon Ministarstva spoljnih poslova, posetili su, u okviru trodnevnog programa, i Hram Svetog Save.

"Svakako da smo radosni što smo imali priliku da posetimo Beograd. Naša gimnazija u Zagrebu radi već 14 godina. Uz redovan program, koji moramo da učimo, mi imamo dozvolu da jedan deo nastavnih sati posvećujemo nacionalnoj istoriji, nacionalnoj geografiji, muzičkoj i likovnoj umetnosti, imamo pravoslavnu veronauku, imamo srpski jezik. Trudimo se da negujemo naš nacionalni i verski identitet.

U našoj školi negujemo ćirilicu, ali je nigde u Zagrebu ne mogu susretati ni koristiti. Naša škola od početka neguje multikulturalizam. Mi želimo da reafirmišemo koliko je to moguće našu zajednicu i u Zagrebu i u Republici Hrvatskoj", kaže otac Slobodan Lalić, direktor Srpske opšte pravoslavne gimnazije Kantakuzina Katarina Branković.

"Upoznajemo se sa maticom, sa našim prapočetkom, iskonskom postojbinom. Približavajući se Beogradu, utisak je rastao na pozitivan način, uzbuđenje šta ćemo sve videti i obići...Bili smo u Ministarstvu spoljnih poslova, primio nas je ministar Ivica Dačić, a bila je tu i potomkinja Mihajla Pupina, tako da je bilo nesvakidašnje iskustvo...", kaže učenik 3. razreda Aleksandar Madić.

"Mislim da svi naši prijatelji koji nisu upućeni u pravoslavnu veru i događanja u Srbiji, da bi je trebali posetiti...", kaže Milana Žigić, učenica 4. razreda.

Učenici srpske gimnazije u Zagrebu posetili su i Kalemegdan, Narodni muzej, Sabornu crkvu, Konak kneginje Ljubice, Skupštinu Srbije, Narodno pozorište, čime su napunili dušu i srce i neosporno ojačali veze sa maticom, ali i svoj srpski koren.

broj komentara 0 pošalji komentar