Geneza odnosa Srbije i Rusije kroz vekove

Knjiga Mitra Radonjića "Pomoć Rusa i Rusije Srbima i Srbiji" promovisana je u Ruskom centru za nauku i kulturu, a objavljena je i u Rusiji.

Neverodostojno gledište antiruskih lobista da u prelomnim istorijskim trenucima Rusija nije uvek pružala ruku Srbiji, podstakla je Mitra Radonjića da u svojoj knjizi predstavi genezu odnosa Srbije i Rusije kroz vekove, u težnji da doprinese razbijanju tih predrasuda, dilema i istorijskih neistina.

„Prvi srpski ustanak su pomogli Rusi i trajao je dok su nas oni pomagali. 1812. u maju mesecu Kutuzov je potpisao Bukureštanski mir i u tački 8 je izdejstvovao autonomiju za Srbe u okviru Turske, jer je već u junu mesecu Napoleon objavio rat Rusiji, 22. juna 1812. Dakle, mesec dana pred napad Napoleona on je obezbedio za Srbe autonomiju", kaže Radonjić.

Na promociji u Ruskom domu u Beogradu saznajemo da je u dvojezičnoj knjizi na 110 strana, na kojoj je rađeno tri godine, korišćeno 90 istorijskih izvora, koje obiluju činjenicama, a odnose se na pomoć Rusije i u oba svetska rata.

„Kad je srpska vojska došla na obalu mora, u Albaniju, takozvani saveznici nisu hteli da prihvate srpsku vojsku, dok car Nikolaj, koji je praktično zbog Srba izgubio carstvo, nije ultimatumom tražio od saveznika da prihvate srpsku vojsku...to je i urađeno od bucdućih saveznika, Italijana i Francuza", kaže Radonjić.

Analizirajući period Drugog svetskog rata, Radonjić podseća da je Crvena armija sa 404 hiljade vojnika došla iz Bugarske preko Niša, Aleksinca, Beograda i Novog Sada.

„Zahvaljujući ruskom iskustvu i tehnici oslobođen je Beograd i cela Vojvodina, s tim što su kod Batine prešli u Baranju i nastavili ka Beču i pravili tu „potkovicu" i zauzeli poznate teritorije", kaže Radonjić.

Prema podacima iz ankete atlantskih lobista, naglašava Radonjić, 75 % odsto Srba je za odnose i za savez sa Rusima i Rusijom.

Ne treba nikada zaboravlti da upravo zahvaljujući ruskom vetu, mi - Srbi nismo proglašeni za genocidan narod, napominje Radonjić, i to od strane onih koji su, tokom istorije izvršili genocid, i zaključuje, da kada se i dogodilo u istoriji da je ruska država bila onemogućena da nam pomogne, pomogao nam je uvek ruski narod.

Pomoć Ruske federacije danas ima svoj veliki odraz u neospornoj i bezuslovnoj političkoj podršci Republici Srbiji, a posebno, u aktuelnim dešavanjima, Republici Srpskoj.

broj komentara 0 pošalji komentar