Peti pozorišni festival nacionalnih manjina u Budimpešti

Srpsko pozorište u Mađarskoj ima tradiciju dugu dva veka. Nedavno je u organizaciji ove ugledne ustanove kulture održan peti Festival pozorišta nacionalnih manjina, uz stručnu pomoć narodnosnih teatara iz Mađarske.

Festival je svečano otvoren 26. marta, uoči Svetskog dana pozorišta rečima kubanskog režisera Karlosa Serdrana koje je pročitao direktor Srpskog pozorišta u Mađarskoj, dramski umetnik Milan Rus.

Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili i predstavnici mađarske Vlade.

„Mislimo da je mnogo važno da nacije sa kojima zajedno živimo u čitavoj regiji, imaju značajnu kulturu, u ovom slučaju pozorište, ali i jezik, ples, razna književna remek dela. Ako ovo možemo da sačuvamo, onda je vredelo truda", rekao je Mikloš Šoltes, državni sekretar za veze sa crkvama i manjinskim zajednicama u Vladi Mađarske.

Prisutnima su se takođe obratili i Laslo Šimon, potpredsednik Odbora za kulturu mađarskog Parlamenta, Atila Vinjacki, direktor Nacionalnog teatra u Budimpešti, kao i Ljubomir Aleksov, predstavnik srpske zajednice u mađarskom Parlamentu.

„Ja mislim da je cela priča veoma važna jer je ovo jedna od zajedničkih kulturnih manifestacija manjina koje žive na teritoriji Mađarske. Pozorište je ona umetnost gde se najbolje i na najlepši način mogu pokazati one kulturne tradicije koje poseduje jedan narod, a mi imamo i misiju da sve ovo prenesemo i narodu sa kojim zajedno živimo u Mađarskoj", rekao je Aleksov.

Na ovom festivalu koji je trajao od 25. do 30. marta Srpsko pozorište u Mađarskoj, predstavilo se najnovijom obradom njihovog starog komada Avala ekspres, koji je nedavno, sa velikim uspehom, izveden u više gradova Srbije.

„Ovde, u Budimpešti, na Festivalu, imamo novo čitanje ove predstave, pošto je premijera bila pre 20 i nešto godina. Mi smo od tog materijala napravili jednu pozorišnu predstavu od koncerta, a publika je dobro primila i prihvatila. Bilo je 180 gledalaca, a na kraju nas je dočekao veliki aplauz, a ja se zahvaljujem našoj publici što je došla u tolikom broju. Prisutni smo, manjine i mi, Srbi, ovde u Mađarskoj, u pozorišnom svetu", rekao je Milan Rus.

Ljubitelji ove vrste umetnosti mogli su da pogledaju 18 predstava u izvođenju narodnosnih pozorišta, na mađarskom, ali i na jezicima nacionalnih manjina.

broj komentara 0 pošalji komentar