Rodna kuća Branka Ćopića još čeka obnovu

Prošlo je 35 godina od smrti čuvenog srpskog i jugoslovenskog književnika Branka Ćopića, a njegova kuća u rodnim Hašanima još nije obnovljena. Šta je razlog, istraživale su kolege iz Radio-televizije Republike Srpske.

U Hašanima kod Krupe na Uni, u jednom malom pograničnom selu, pre 104 godine rođen je slavni književnik Branko Ćopić. Pre 35 godina, mnogo dalje, u Beogradu, tragično je okončao život skokom s mosta.

U svojim delima ovekovečio je svoje selo i junake koji su iz njega potekli. Ćopićevim stazama danas pešače neki novi junaci.

U Hašanima, nekad brojnu školu, danas pohađa svega 8 đaka. Slavnog Branka u njegovom selu sećaju se mnogi. Pamte ga kao šaljivdžiju i najjednostavnijeg među velikanima.

„Mi kao deca, kad smo išli u školu, družili smo se sa njim, dolazio je u školu svake godine...", seća se Ranko Stoisavljević, predsednik Savjeta MZ Hašani.

„Prijatelji su znali njegove poslednje brige, da neće imati za kiriju, za hleb...da će mu zapaliti kuću i oterati ga na robiju, a bio je poslednji koji je imao razloga da brine o sebi", kaže pesnik Matija Bećković.

U Hašanima je pre 4 godine, zahvaljujući sredstvima iz Kabineta tadašnjeg predsednika Srpske, Milorada Dodika, obnovljena deda Trišina vodenica. Međutim, rodna kuća Branka Ćopića još uvek nije. Od replike Ćopićeve kuće izgrađen je samo podrum. U Oppštini Krupa na Uni tvrde da sami ne mogu finansirati radove.

„Mi nismo u prilici da obezbedimo novac, ali ako radovi stanu, nećemo ostaviti tako nezavršeno, nedorečeno...tražiću pomoć od Vlade i od svih ministarstava koji su relevantni da nam pomognu"; kaže Mladen Kljajić, načelnik Opštine Krupa na Uni.

„Da se na licu mesta uverimo u kakvom je stanju rodna kuća Branka Ćopića, i da vidimo na koji način ćemo dalje tu kuću opremiti na način na koji to ovaj veliki pisac zaslužuje", kaže Tanja Đoković, pomoćnica ministra prosvete i kulture Republike Srpske.

Procenjuje se da bi za završetak obnove rodne kuće Branka Ćopića bilo dovoljno oko 80000 maraka.

broj komentara 0 pošalji komentar