Srbija na vezi, RTS Svet, 18.55

Ovog četvrtka gost emisije "Srbija na vezi" je Mihajlo Dragaš, filmski reditelj, autor kratkometražnog animiranog filma "Smrt majke Jugovića". Predstavićemo i najčitaniju knjigu u Rusiji, već dvadeset godina, o vaspitanju dece. Budite sa Srbijom na vezi!

Mihajlo Dragaš, gost emisije "Srbija na vezi", mladi filmski reditelj i umetnik iz Bora, smatra da je "Smrt majke Jugovića" jedna od najlepših pesama srpske epske književnosti.

Vođen time odlučio je da animacijom dočara "priču nakon krvave bitke u kojoj se majka Jugovića susreće sa stravičim prizorima smrti svojih devet sinova i njihovog oca". Oslikavanjem teškog emotivnog putovanja kroz tragične prizore, ukrštanjem istorijskih i mitoloških motiva doveo je do stvaranja autentičnog filma u savremenoj interpretaciji. Film je rađen u tehnici 3D animacije. O daljim planovima, predstojećim  svetskim festivalima ali i premijeri u Srbiji razhovaraćemo sa Mihajlom Dragašem.

U emisije ćemo najaviti i niz manifestacija koje će se održati u Švajcarskoj povodom obeležavanja 20 godina od bombardovanja SRJ.

I u Beču će vikend pred nama biti posvećen obeležavanju NATO agresije. Brojne organizacije i pojedinci zajedničkim skupom, filmom "Težina lanaca" i izložbom "Naš zid plača - nepravda i bol", podsetiće na stradanja tog proleća 1999. Jedan od učesnika je i Srpsko prosvetno kulturno društvo "Prosvjeta" na čijem čelu je Srđan Mijalković koji je nedavno boravio u Beogradu i razgovarao sa našom Vanjom Vasić.

Najčitanija knjiga u Rusiji već dvadeset godina o vaspitanju dece, zahvaljujući Daši Božanić prevedena je na srpski jezik. O samoj knjizi ali i njenom  životu u Rusiji razgovarala je Marija Cvijić.

O dešavanjima širom sveta izvestiće nas naši dopisnici.

Repriza emisije u petak, 22. marta u 13.10.

Urednik i voditelj emisije Tanja Adamović

Dežurni urednik Marija Cvijić

Realizacija Ernestina Gligorijević

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar