Srbija na vezi, RTS Svet, 18.55

Budite sa Srbijom na vezi, večeras na RTS Svet u 18.55. Repriza emisije u petak, 15. marta u 13.05. Gledaćete...

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji, kao državni projekat, neprekidno se održava od 2005. godine. Inovatori iz Republike Srpske uključeni su od 2007. godine u jedinstveni sistem takmičenja. Na koji način uključiti dijasporu u ovaj projekat i šta se priprema u tekućoj godini, za emisiju „Srbija na vezi" govore prof. dr Dragan Povrenović i Dejan Ilić naš priznati naučnik koji živi i stvara u Nemačkoj.

Spajao je praktičnu delatnost i naučno stvaranje i nikada ih nije odvajao. Najdraži most koji je kostruisao je most u Novom Sadu. Dugogodišnji predsednik SANU i danas objavljuje radove, koji se često citiraju. O onome čime se trenutno bavi, govori akademik Nikola Hajdin.

U najvećem gradu u američkoj saveznoj državi Severna Karolina možete se iznenaditi kad vidite da je vlasnik jedne od najpopularnijih pekara naše gore list, Vlado Novaković iz Valjeva. On je razvio porodični biznis i zapošljava preko šezdeset ljudi. Istovremeno je vrlo aktivan u tamošnjoj srpskoj pravoslavnoj crkvi, Sveti Simeon Mirotocivi. Izveštava Aleksandar Žigić.

Iz „Medijske mreže srpske dijaspore" izdvajamo emisiju „Stari putevi novi horizonti", autora Milovana Terzića. To je jedna obična priča o neobičnom čoveku. Njegovo ime je Mile Lepir. Više od pet decenija, živi u Sloveniji. Od 1963 do 1965 služio je vojsku na Bledu, i tu ostao do današnjih dana.

Urednik i voditelj emisije Boban Kovačević

Reditelj Ernestina Gligorijević

broj komentara 0 pošalji komentar