Suptilna diskriminacija najveća pretnja opstanku Srba u Federaciji BiH

Proteklog vikenda, u Bratuncu je obeleženo 23 godine od egzodusa sarajevskih Srba, koji su posle potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma napustili svoje domove. Kako danas žive preostali Srbi i oni koji su se vratili u federalni deo Bosne i Hercegovine? Brojke pokazuju da ih nema dovoljno ni da bi se konstituisao Parlament i često su u prilici da se bore za prava koja su zagarantovana Ustavom. Za to im, kako kažu, treba podrška i Srpske i Srbije.

Mladi odlaze, stari o svojim uskraćenim pravima ne smeju ni da govore. Rajka Đurić imala je hrabrosti da sa transparentom stane pred Predsedništvo BiH, ali uzalud.

„Očekujemo od opštine rešenje, ne pomoć. Rešenje da mi se izda pravilna dokumentacija koja je oduvek pratila moju imovinu", kaže Rajka Đurić.

Još jedan primer je i Milanka Kovačević. Do kraja 2014. borila se i jedva izborila da joj u povratnički dom na Ilidži priključe struju. Potom su joj i vodu uskratili.

„Jedno mučeništvo sam prošla sa strujom, a ovo drugo je što sam ostla bez kapi vode u 21. veku, ni oprati, ni skuvati", kaže Milanka, povratnica u sarajevsku opštinu Ilidža.

Od Dejtona na ovamo, nizale su se nedaće Srba u ovom entitetu, od fizičkih napada, opstrukcija, povrata imovine, do pretnji, ucena i prodaje imovine u bescenje.

Posledica svega toga je da Srba nema dovoljno i da bi se konstituisao federalni Parlament.

„Najbolji pokazatelj jeste da Srbi nisu izabrali svoje predstavnike u zastupnički dom. O tome se ćuti. Samo se govori o delegatima u Domu naroda. Izabrani su redovnim putem, tri predstavnika sa kompenzacionih lista. Na kraju su tražili četvrtog, i nisu našli.

„Od oko 600 000 Srba u Federaciji 1991. godine, danas ih je manje od 50000. Šta je to? Da li je to samo etničko čišćenje ili je to nešto sasvim drugo", kaže Drago Kovač potpredsednik SNSD za FBiH.

Sistematsko kontrolisana politika bošnjačkog nacionalnog korpusa oličenog u SDA, jasno i glasno upozoravaju Srbi u Federaciji, oni koji se usuđuju da govore: sada smo statistička greška, a uskoro ćemo sasvim nestati, kaže Dušan Šehovac, osnivač Demokratske inicijative sarajevskih Srba.

„Danas, juče i sutra je na sceni nešto novo, a to je suptilna diskriminacija, protiv koje nema odbrane. Ona je još efikasnija i od ubistva i od prebijanja, da se vi osećate kao ništa, a nema nikoga ko će vas od toga zaštititi", ističe Šehovac.

Spas je u jedinstvenoj i institucionalnoj političkoj podršci Srpske i Srbije, kaže Šehovac i podseća da su i na poslednjim izborima birani politički podobni, a ne Srbi spremni da štite srpske interese. Podseća, osim partija vladajućeg bloka u Srpskoj, izostala je podrška Srpskoj listi i nestali su sasvim sa političke scene, svuda osim u Kantonu 10.

broj komentara 0 pošalji komentar