Konferencija o rusko-srpskim odnosima u Ruskom domu

U okviru Dana duhovne kulture Rusije u Srbiji, 21. i 22. februara, u Beogradu je organizovan niz manifestacija u Ruskom centru za nauku i kulturu.

Da je duhovnost spona koja je oduvek spajala Rusiju i Srbiju, i prijateljstvom i bratskom ljubavlju vezivala naša dva naroda kroz vekove do današnjih dana,  potvrdile su prošlonedeljne manifestacije, koje je u Beogradu organizovalo Ministarstvo za kulturu Ruske Federacije, uz podršku Ambasade Rusije u Srbiji.

U Ruskom domu u Beogradu održana je konferencija, posvećena  kulturno-istorijskim osnovama rusko-srpskih odnosa, a cilj je širenje rusko-srpskog dijaloga  u oblasti očuvanja i popularizacije kulturnog i duhovnog nasleđa, uspostavljanje veza između ustanova kulture, koje se aktivno bave prezentovanjem destinacija duhovne kulture.

Na konferenciji, na  kojoj je moderator bila zamenica Ministra kulture Ruske federacije Olga Sergejevna Jarilova, istaknut je značaj uzajamnih odnosa dva naroda u oblasti kulture i duhovnosti.

Predstvaljeno je više projekata, među kojima i projekat Svetinje nerazdeljivog hrišćanstva.

A talentovani učenici umetničkih škola iz 42 regiona Rusije predstavili su svoje najbolje radove na temu Otadžbina i dali mogućnost posetiocima da vide Rusiju očima najmlađih.

Posebno je plenila pažnju izložba o životu i stvaralaštvu poznatog sovjetskog pisca Mihajla Šolohova, čoveka koji je pisao o istoriji donskog  kozaštva, opevao lepotu Dona,  a čija su literarna dela bila neodvojivi deo školske lektire tokom obrazovanja  ruskih i srpskih generacija.

U okviru izložbe Svet Šolohova: Donski kozaci - predstavljen je i državni muzejski kompleks Mihail Šolohov -trajna riznica  sećanja na velikog književnika i dobitnika Nobelove nagrade.

Posetioci su imali priliku da vide i jedinstvenu  izložbu pravoslavnih i umetničkih zanata i rukotvorina iz Rusije. Predstavljeni su unikatni i ekskluzivni predmeti ručne izrade, a od posebnog značaja su najlepši predmeti hrišćanske pravoslavne umetnosti i unikatnih zanata, koji su deo kulturnog nasleđa Rusije.

broj komentara 0 pošalji komentar