RTS Planeta u Darling Harburu

Sedmi Srpski festival održan je proteklog vikenda u Sidneju. Na njemu je predstavljena i multimedijalna platforma RTS Planeta.

Mnogo pesama i igara, umeća, ića i pića, sve na jednom mestu i sve - srpsko. Kada se to dogodi negde izvan otadžbine, na dalekom Petom kontinentu, onda to ima izuzetan značaj, ne samo za srpsku zajednicu u već i za „zemlju kengura i koala".

Koliko Srpski festival znači za Sidnej i Australiju, najbolje potvrđuje činjenica da je grad Sidnej već sedmu godinu organizatorima stavio na raspolaganje jedan od najlepših zaliva, Darling Harbur.

Opisno govoreći, ovo je zaliv ljubavi, i svoju nesebičnu ljubav prema otadžbini potvrdilo je na desetine hiljada posetilaca proteklog vikenda.

Medijski sponzor festivala bila je naša kuća, RTS, koja je na festivalu promovisala svoju novu platformu za mobilne telefone i kompjutere RTS Planetu.

„Sidnej smo izabrali zato što je to jedan od najjužnijih gradova na južnoj hemisferi, gde je najveći broj Srba, tako da smo zadovoljni dobrodošlicom i posebno, velikim interesovanjem svih onih koji su posetili sedmi Srpski festival ove godine u Sidneju i njihovo raspoloženje da uđu u istraživanje onoga što nudi RTS Planeta i da redovno prate naše programe", kaže dr Tatjana Ćitić, pomoćnik Izvršnog direktora RTS-a za razvoj.

Festival je posle sedanm godina obukao dugačke pantalone i postao nezaobilazna tradicija. Organizatori, Srpska pravoslavna omladina Mitropolije australijsko-novozelandske, veruje u ono što volonterski čini.

„Cilj je da se omladina preko ovog festivala i preko naše zajednice uključi u dalji život, u očuvanje identiteta, koje, bez naše vere, azbuke, pisma, jezika, tradicije, kulture, istorije, nikako ne možemo očuvati. I ovo je veliki korak napred za našu zajednicu, da ostanemo multikulturalni deo Australije", kaže Ilija Perać, predsednik SOYA.

Sve ono što smo videli na ovogodišnjem Srpskom festivalu je i najbolja pozivnica za sledeću godinu, za nezaboravni festivalski februarski vikend u Darling Harburu u Sidneju.

broj komentara 0 pošalji komentar