"Stara Raška" - uzor budućim donatorima

Srpsko-kanadska humanitarna organizacija „Stara Raška" duže od decenije, svakog Božića deci nezaposlenih roditelja iz Prijepolja, Priboja i Nove Varoši, dodeljuje novčanu pomoć i paketiće. Pomoć zavičaju odlazi i za održavanje manastira, kao i za obolele. Nedavno su organizovali još jedan humanitarni banket u Torontu i ujedno proslavili krsnu slavu Sveti Simeon Mirotočivi.

Stara Raška uživa veliki ugled među našim ljudima u Torontu, donacije su javno je oglašene pa se i donatori odazivaju na svaki novi poziv za prikupljanje sredstava. Ove godine deci na području Stare Raške dodeljena je pomoć u vrednosti od 63 hiljade dolara, za lečenje obolelih izdvojeno je 18600, porodicama na Kosovu uručeno je 7300, a za održavanje manastira Zagrađe izdvojeno 5 hiljada dolara.

Deca pamte dobrotu i mi se nadamo da će i oni jednog dana pomoći nekome kome je podrška neophodna, kaže Drgana Varaklić, predsednica ove humanitarne organizacije u kojoj je firma na čijem su čelu ona i suprug najveći donator.

„MDG je poznata firma koja od početka pomaže naše humanitarne akcije i u Kanadi i Srbiji. Ta ideja da se na svakom godišnjem banketu, koliko zajednica skupi novca, firma MDG duplira tu sumu. Kompanija je zadovoljna što na taj način pomaže svoj zavičaj i podstiče druge donatore da se u što većoj meri priključe akcijama", kaže Dragana Varaklić, predsednica Stare Raške.

Na početku večeri obeležena je slava Stare Raške, Sv.Simeon Mirotočivi, a ovogodišnji domaćini, mladi bračni par Roglić je, posle sečenja slavskog kolača i molitve, predao kumstvo novim domaćinima. U programu koji je usledio nastupili su glumci Srpskog pozorišta Toronto i potom i prvi ansambl Kulturno umetničkog društava Oplenac.

I na ovogodišnjem banketu bilo je mladih ljudi i porodica sa decom. Koliko je mladost u srpskom rasejanju spremna da, poput njihovih roditelja, pomogne zavičaju?

„Na svakom banketu već 15 godina, učesnici su i omladina i deca umetničkog društva Oplenac, na koji smo jako ponosni. I na taj način i oni žele da doprinesu da se skupi što više donacija da pomoć stigne u zavičaj. Mi smo na njih ponosni što na taj način doprinose, i što na taj način odgajamo i ovde, u Kanadi, buduće donatore", kaže Dragana Varaklić.

I ovaj humanitarni banket bio je bio prilika za susret sa prijateljima i predstavnicima drugih humanitarnih organizacija iz Toronta. Gostima su, do kasno te večeri, svirali Boemi, a svaki prikupljeni dolar opet će stići do onih kojima je pomoć preko potrebna.

broj komentara 0 pošalji komentar