Dve izložbe u Galeriji Srpske nacionalne akademije u Torontu

Tokom februara u Galeriji Srpske nacionalne akademije održane su dve izložbe minijatura, a potom akvarela Dušana Đukarića.

Branko Mioković, Stanislav Plavšić, Danijela Mrdak, Miloš Bojović, Đuro Lubarda...samo su neka od imena sa spiska od 18 umetnika čiji su radovi predstavljeni na prvoj izložbi minijatura u Galeriji Srpske nacionalne akademije. Svi oni decenijama žive i rade u Kanadi, a na ovoj izložbi pridružila im se i nekolicina kanadskih slikara.

„Mi se ovde okupljamo već 4 godine. Kad to kažem izgleda lako, ali trebalo nam je 4 pune godine da dođemo do ovog stadijuma, kada smo postali prepoznatljiva firma kojoj se ljudi odazivaju na pozive", kaže Vladimir Stjepanović, urednik Galerije SNA.

Većina slikara čija su se platna našla na ovoj kolektivnoj izložbi najčešće slika na nešto većim formatima, ali su ovde pokazali da se motiv, tehnika i talenat podjednako jasno vide i na minajaturama.

I dok je publika na ovoj, prvoj smotri malih formata prepoznavala radove svojih dugogodišnjih prijatelja, na izložbi koja je usledila okupili su se samo oni koji poznaju i vole slike Dušana Đukarića, verovatno najboljeg srpskog slikara akvarela.

I na slikama izloženim u Torontu ovaj umetnik se predstavio kao majstor pejsaža, slikar marina, atmosfere i detalja sa beogradskih ulica.

broj komentara 0 pošalji komentar