Srbija na vezi - region, RTS Svet, 18.55

"Istorija ubijenih u Jasenovcu nije samo istorija smrti, već istorija o zverstvima, zlu, sadizmu i nečoveštvu", reči su prof. Gideona Grajfa, autora knjige "Jasenovac, Aušvic Balkana", koji će u emisiji "Srbija na vezi" govoriti o svom dugogodišnjem istraživanju, zločinima počinjenim tokom Drugog svetskog rata na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske. Eksluzivni intervju dao je našem novinaru Miroslavu Karlici.

U okviru Srpskog meseca kulture u Velikoj Britaniji, 20. februara, u crkvi Svetog Save u Londonu, Fondacija za sećanje na Jasenovac i Holokaust kao i svake godine, obeležila je Dan sećanja na žrtve genocida u NDH počinjene od ustaškog režima tokom Drugog svetskog rata. Gost ovogodišnjeg događaja bio je Rodni Atkinson, ugledni britanski političar i pisac, koji je zajedno sa direktorkom Fondacije Draganom Tomašević, govorio o svojim proučavanjima i političkim prilikama koje su dovele do genocida nad pravoslavnim Srbima. Sa događaja izveštava Ivana Miloradović.

Najstarija srpska biblioteka sa druge strane Drine nalazi se u Pakracu (Hrvatska). Smeštena je okviru vladičanskog dvora Eparhije pakračko slavonske. Druga je u svetu po broju ranih srpskih štampanih knjiga. Dva puta je urušavana tokom ratnih dejstava (Drugi svetski rat i rat devedesetih) i dva puta vraćana Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Zahvaljujući hrtvatskom oficiru Ivanu Hitiju, tokom rata devedesetih tri četvrtine fonda biblioteke je sačuvano od propasti. Kratku priču o Pakračkoj biblioteci snimio je Simo Budimir.

U Ruskom domu u Beogradu, u okviru manifestacije „Dani duhovne kulture Rusije u Srbiji", između ostalog biće održana i konferencija posvećena kulturno-istorijskim osnovama rusko-srpskih odnosa. O ciljevima Konferencije, biće reči u prilogu Mirjane Raičević Tasić.

Reprizni termin je u utorak, 26. februara u 13.05.

Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Reditelj Ernestina Gligorijević

broj komentara 0 pošalji komentar