Most u bojama srpske trobojke

Srbi u Rumuniji obeležili su Dan državnosti Republike Srbije, između ostalog, i simbolom povezivanja. Jedan most im posebno znači. Ove godine bio je u bojama srpske trobojke.

U petak, 14. februara u Vladičanskom hramu u Temišvaru obeležen je Dan državnosti Republike Srbije uz prisustvo mitropolita banatskog Joana Seležana, sveštenstva Srpske pravoslavne crkve, predstavnika županija, prefektura, gradova, diplomatkog predstavništva i Saveza Srba u Rumuniji.

Ove godine se obeležava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih veza između Rumunije i Srbije, dve zemlje koje imaju tradicionalnu povezanost i plodnu saradnjuu mnogim domenima.

O sadržajnosti i čvrstini tih veza generalni konzul Republike Srbije u Temišvaru, Vladan Tadić rekao je sledeće:

"Od svih susednih zemalja, odnosi Srbije sa Rumunijom se u pozitivnom smislu izdvajaju u više segmenata i obeležene su stalnim produbljivanjem i učvršćivanjem. Srbija i Rumunija će ove godine zajedno obeležiti 140 godina od zvaničnog uspostavljanja diplomatskih odnosa iako oni, istorijski gledano takođe prijateljski i dobri, traju mnogo duže. Pojam istorije i kulture koji se u mnogim segmentima prožimaju i prepliću, osnove su dobrih istorijskih odnosa i međusobnog razumevanja i bliskosti dva pravoslavna naroda."

Sutradan, u petak, sa mosta kod manastira Mrakonija u županiji Mehedinci, nadomak stena Đerdapske klisure gde je uklesan portret poslednjeg dačanskog kralja Decebala, prvi put do sada projektovane su boje srpske trobojke u znak poštovanja i prijateljstva prema srpskom narodu. Trobojka se na mostu pojavila u 19 časova. Ovaj svetlosni događaj na Dunavu  bio je signal tradicionalnog prijateljstva, saradnje i razumevanja između Rumunije i Srbije jer nije čest slučaj da se Dan državnosti jedne zemlje na ovakav način obeležava u drugoj. Iako Dunav razdvaja dva naroda, prijateljstvo ih spaja kroz istoriju a i budućnost.

Događaju na Dunavu su prisustvovali su najviši predstavnici prefekture i županijskog saveta Mehedinci, predstavnici opština, generalni konzul Republike Srbije  u Temišvaru, predstavnici Saveza Srba u Rumuniji kao i predstavnici Opština Kladovo i Majdanpek iz Srbije.  

broj komentara 0 pošalji komentar