Srpska kuća u Podgorici

Jedan od značajnijih događaja, kada su u pitanju Srbi i srpska zajednica u regionu, svakako je i otvaranje Srpskog kulturnog-informativnog centra "Sveti Sava" u Podgorici.

Otvarajući Kulturno-informativni centar "Sveti Sava", generalni sekretar predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, Nikola Selaković, rekao je da će ubuduće ovaj prostor biti prostor srpskog sabiranja.

"Mogu da osetim samo delić iskušenja na kojem se srpski narod nalazi u Crnoj Gori danas. Svakako da je meni lakše da o tome govorim nego vama da sa tim živite. Ono što želim da apostrofiram i podvučem kao pozitivnu stvar i zahvalim se na lepim rečima, onome što je predsednik Savjeta, gospodin Vuksanović rekao, a to je da, zahvaljujući na prvom mestu predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, koji je kao predsednik Vlade prepoznao značaj osnivanja ovakve jedne institucije, osnivanje ovakvog jednog zdanja kao što je Srpska kuća u Podgorici, a danas predsednika Republike ali i Vlade Srbije i onih koji su njeni saradnici. Mi se danas nalazimo u jednom objektu koji, po svojoj sadržini, po svojoj formi, po svom izgledu prkosi svemu onome što je negativna predrasuda o srpskom i pojma srpsko."

Predsednik Nacionalnog savjeta Crne Gore, Momčilo Vuksanović ukazao je na težak položaj te institucije u Crnoj Gori kao i pritisak vlasti koja je nastavila politiku u smeru gašenja srpskih medija istakavši da Srpsko-kulturni centar "Sveti Sava" ne bi postojao da nije bilo države Srbije.

"Tražićemo, što nije bio slučaj do sada, da državne institucije Republike Srbije zaštite svoje sunarodnike u Crnoj Gori. Da Kina ima dvesta hiljada svojih stanovnika negde u svetu intervenisala bi da oni dobiju ravnopravan tretman i da niko ne uzurpira njihova prava. Ovo što se dešava ovde nije pojedinačni incident, huliganski ili teroristički, ovo država Crna Gora vrši pogrom srpskog naroda u cilju asimilacije Srba u naciju Crnogorci, a mi na to ne pristajemo", izjavio je Momčilo Vuksanović, predsednik Nacionalnog savjeta Crne Gore. 

Otvaranju su pristvovali ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac, počasni konzul Republike Srbije u Crnoj Gori Zoran Dojčinović, Vladimir Đukanović poslanik u Skupštini Srbije, kao i predstavici srpskog političkog života u Crnoj Gori, predstavnici političkih i društvenih organizacija, predstavnici književnih i kulturnih organizacija, prijatelji Srpskog nacionalnog savjeta kao i srpski narod u Crnoj Gori.

broj komentara 0 pošalji komentar