Dan državnosti Srbije obeležen i u Čikagu

U Generalnom konzultu Republike Srbije u Čikagu obeležen je Dan državnosti na kom su bili prestavnici diplomatskog kora, međunarodnih i organizacija srpske zajednice.

Članice ansambla „Oko sokolovo" iz Čikaga otpevale su na početku godišnjeg prijema povodom Dana državnosti u Generalnom konzulatu Republike Srbije himne Srbije i SAD-a.

Sve je pozdravio konzul žeran Dejan Radulović. On ističe da je bio prisutan veliki broj gostiju iz drugih konzulata, i američkih i drugih organizacija.

„Kao i svake godine u februaru, okupimo se u prostorijama Generalnog konzulata, da zajedno sa američkim prijateljima, prijateljima iz čitavog sveta, predstavnicima srpske zajednice obeležimo najznačajniji dan za Republiku Srbiju, Dan državnosti, da obeležimo dan kada je počela da se gradi moderna Srbija, a to je pre 215 godina.

Ove godine slavimo tu godišnjicu od Prvog srpskog ustanka i od donošenja prvog srpskog Ustava 1835. godine. To su ta dva datuma koja slavimo danas, koja su donela slobodu Srbiji i srpskom narodu, koja su donela državnost Srbiji.

Bilo nam je veliko zadovoljstvo da to proslavimo s apredstavnicima državnih institucija Ilinoisa, grada Čikaga, federalnim institucijama, drugim američkim prijateljima i organizacijama u Čikagu, i naravno, sa predstavnicima iz čitavog sveta, rekao bih, od Japana pa sve do Meksika. Kao i uvek, nama je najveće zadovoljstvo to što deo gostiju budu i pripadnici srpske zajednice, predstavnici organizacija, Srpske pravoslavne crkve i svi sotali naši prijatelji iz zajednice. Tako da verujem da smo na lep i dostojanstven način obeležili Dan državnosti", rekao je konzule žeran Radulović.

Prisustvovali su i članosvi srpske zajednice u Čikagu, među kojima su bili poznati doktori Željko Atlagić i Nebojša Knežević, kao i biznismen Vlado Bjelopetrović. Bili su tu i sveštenici srpske pravoslavne crkve u Čikagu, među kojima je bio otac Nikolaj Kostur iz Srpskog sabornog hrama na Redvud drajvu u Čikagu.

Generalni konzulat Republike Srbije nalazi se u samom centru grada, na uglu ulica Mičigen i Ohajo.

broj komentara 0 pošalji komentar