Srbija na vezi - region, RTS Svet, 18.55

I ovog ponedeljka upoznaćemo se sa najznačajnijim dešavanjima u regionu, pre svega onim zbivanjima koji se tiču položaja, problema i interesa srpske zajednice u nama susednim zemljama.

U redovnoj mesečnoj rubrici „listanje srpske štampe u regionu" gost je istoričar profesor dr Čedomir Antić koji će komentarisati i analizirati aktuelna dešavanja u susednim zemljama i kako se ona odražavaju na položaj, probleme i potrebe Srba u njima, posebno na poziciju Srbije u odnosu na sva ta dešavanja u okruženju, kao i na njen odnos i obaveze prema Srbima u tim zemljama, ali i druga važna pitanja.

Iz sadržaja emisije izdvajamo i zanimljivu priču Verice Katanić sa njenog puta po Rusiji, odnosno posete Sankt Peterburgu. Reč je o sudbini i važnosti 166. lista Miroslavljevog jevađelja ko je se čuva u Nacionalnoj biblioteci Rusije u Sankt Peterburgu.

Jedan od značajnijih događaja, kada su u pitanju Srbi i srpska zajednica u regionu, svakako je i otvaranje Srpskog kulturnog i informativnog centra u Podgorici, najavljeno za 15. Februar. O samoj cermoniji otvaranja Centra, organizatorima te manifestacije, kao i o učesnicima i gostima, ali i značaju samog Centra i njegovoj ulozi u očuvanju, jačanju i promovisanju sveukupne srpske kulture i tradicije na tlu Crne Gore za emisiju govori predsednik Srpskog nacionalnog vijeća Crne Gore dr Momčilo Vuksanović.

Saznaćemo i kakav je svakodnevni život u Gradu Vukovaru, u Istočnoj Slavoniji, koji su glavni problemi žitelja tog grada, vraća li se izgubljeno poverenje i ima li suživota za Srbe i Hrvate? Simo Budimir je za emisiju „Srbija na vezi" istraživao život običnih ljudi, Srba i Hrvata u Vukovaru, njihove zajedničke probleme, pre svega one egzistencijalne, ali i pozitivne primere suživota i vraćanja poverenja.

Urednici emisije su Nada Vukelić i Miroslav Karlica.

Reditelj Ernestina Gligorijević

broj komentara 0 pošalji komentar