Čelična žena

Život jedne Katarine naveo nas je da se zapitamo gde su čovekove granice? Ona ih je pomerila više puta. Sa 17 godina napustila je Srbiju. Sada živi u Americi. Zašto je zovu čelična lejdi? Profesorka matematike, trostruki nacionalni prvak Amerike u tekvondou, fitnes guru Katarina Terzić Konrad boravila je nedavno u Beogradu, za našu emisiju pričala je o svom životnom putu.

O njoj su pisali svetski mediji, a put do slave nije bilo lak. Sa 17 godina u rukama je držala kartu u jednom smeru. Amerika. Bez novca i znanja jezika, razumela je samo jezik matematike.

"Tri godine sam imala poslove od čupanja trave, bila baštovan, do pranja suđa, tepiha, dok nisam naučila jezik, a kad sam naučila počela sam da dajem časove matematike", započinje svoju priču Katarina Terzić Konrad.

Ubrzo završava postdiplomske studije iz primenjene matematike i postaje prva strankinja koja je ponela titulu "Mis Liberti".

"Uvek sam se postavljala kao da sam ja jedina osoba koju vi možete da upoznate iz Srbije, znači ja sam ambasador, ja sam predstavnik Srbije i želim da sve te predrasude koje imate o Srbiji promenite", kaže Katarina.

Od brojnih titula, najvredniju, kaže, dobija rođenjem dva sina. U tom periodu počinje da se bavi borilačkim veštinama. Za kratko vreme, kao nosilac crnog pojasa u tekvondou osvaja tri titule nacionalnog šampiona Amerike.

"Morate da budete pripremljeni za stvari koje će vam kasnije pomoći u životu, mnogo je lakše sedeti ovde i davati intervju jer nisi životno ugrožen, a kada ste u ringu svaki trenutak je važan, kako ćeš da se postaviš", iz ličnog životnog iskustva savetuje Katarina.

Sledeći izazov za Katarinu imao je 5164 stepenika, profesionalac u tekvondou ali amater u trčanju. Ipak, prijavljuje se za jedan od najtežih maratona na svetu- "Kineski zid".

"Otišla sam u Kinu i završila, osvojila maraton, onda sam upoznala devojku koja mi je rekla, ako ti možeš ovaj maraton možeš i da budeš čelična lejdi", priseća se Katarina.

Savladati 5 kilometra plivanja, 180 kilometara vožnje biciklom i maraton od 42 kilometra, sve u jednom danu, za 17 sati kako bi dobila zvanje "Čelična žena". Takmičari se za ovaj triatlon pripremaju minimum 2 godine, Katarina je imala 6 meseci, da stekne kondiciju i za početak nauči da pliva.

"Moj muž je rekao: "Hoćeš da ti pomognem?", ja sam rekla ne, ne, ovde nema trenera, ja ću preko "Jutjuba" sama. I onda sam preko "Jutjuba" tražila kako da naučim da plivam. On se smejao, rekao mi je da izgledam kao ptica sa polomljenim krilom koja pokušava da ulovi rubu i mlati krilima po vodi. Ali sam htela da kažem ženama da mogu sve kada imaju svoj cilj.", za RTS kaže Katarina.

I uspela je, kada su joj telo i um posustajali. Svoja iskustva želela je da podeli, osniva kompaniju "Hit&Run".

"Stvorila sam program koji osnažuje žene, htela sam svojim primerom da im kažem da nije bitno koliko ste stare, ja sam u srednjim četrdesetim, 44 godine, htela sam da im kažem da mogu sve ispočetka.", ohrabrujuće priča Katarina.

"Sve sto imam nosim sa sobom", govorio je Katarinin otac, istim vrednostima danas uči i svoje sinove.

"Da ne investiraju u stvari kao sto su odeća, auto, telefon...da se posvete nauci. Ja sam odrasla u Pop Lukinoj ulici koja je tri stotine godina stara, nije bilo kupatila do četrnaeste godine mi smo se kupali na 25 maju i to na hladnim tuševima", seća se Katarina.

I kada nisu imali mnogo, majka je učila pomaganju i davanju drugima. Zato je bio dovoljan samo jedan susret sa princezom Katarinom Karađorđević da počne da se bavi i humanitarnim radom.

"Jer sam videla da ona to iskreno radi i neumorno, to me iznenadilo, koliko energije ima, ja sam čelična žena ali kad sam sa njom i vidim koliko ona i njen tim rade puno i pomažu Srbiji", sa osmehom priča Katarina Terzić Konrad.

Posebno mesto u Katarininom životu zauzima njena baka jer ona je, kako kaže, njen prozor u prošlost.

"Poštovati starije, poštovati generacije jer to su naši koreni, ako ne znate odakle potičete ne znate ni gde idete, tako da je moja baka- moj idol.", sa ponosom ističe Katarina.

Katarina zna svoje korene i njima se ponosi. Da ni od čega napravi nešto, da od studenta matematike postane čelična žena, kaže, vodilo je samo srce, jer svaki prolazak kroz cilj za nju je novi početak, za neke nove izazove.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 20. feb 2019, 11:13) - Tanask [neregistrovani]

Vratit ce se rode!

Zaista, suza mi kapnula gledajuci gledajuci ovu lepu reportazu o ovako divnoj osobi. Video sam puno nasih divnih dusa, zlom proteranih i mukom rasteranih sa svojih ognjista i iz svoje zemlje, koji su svojom duhovnom velicinom i lepotom, cuda nacinili u tudjim drzavama i razmisljam; Kako bi mi bili ponosan i divan narod kada bi nam se dalo da predahnemo i udahnemo vazduha od naseg neba i osetimo tu slobodu i mogucnost cvetanja na svojoj grudi! Pa opet, verovatno sve i treba da bude ovako, kako Bog kaze, da bi naucili da vrednujemo i da branima ono sto imamo i sto su nam nasi dedovi ostavili u nasim dusama i na nasim zemljama!