"Srbija na vezi" - jubilej za poštovanje

Emisija "Srbija na vezi", redakcije Programa za dijasporu RTS, ovog 21. januara, obratiće se našoj dijaspori po 1700. put. Družite se sa nama večeras, na RTS Svet, u 18.50.

U okviru programa koji postoji 28 godina, ova emisija postala je svojevrsni zaštitni znak redakcije.

Svako izdanje Srbije na vezi, na kanalu RTS Svet i RTS2, doprinos je očuvanju nacionalnog identiteta i jezika, negovanju kulturne baštine, i podrška Srbima van matice da na svim meridijanima budu priznati predstavnici svog naroda.

Ponedeljkom, u fokusu su Srbi iz regiona. Kroz najnovije vesti i izveštaje, emisija analizira status Srba u okruženju, govori o izazovima sa kojima se suočavaju pripadnici srpske zajednice, ali i političkoj, pravnoj, intelektualnoj podršci koju im država Srbija pruža u datim okolnostima.

U izdanju emisije pod nazivom Portreti, razgovaramo sa uspešnim i cenjenim Srbima zbog kojih se, u svetu, o Srbiji lepše misli. To su oni koji su iz Srbije otišli u svet, ali domovinu nisu zaboravili.

Sredom i četvrtkom emisija je istinski most između matice i rasejanja. Govoreći o tradiciji, istoriji, talentovanim i školovanim mladim naraštajima, inspirišemo naše sunarodnike na nove uspehe, nove pobede.

Kroz magazinsko izdanje emisije prošao je impozantan broj ličnosti koje su svojim delom i rezultatima podigle ugled Srbije u svetu.

Zahvaljujući inicijativama pokrenutim našim izveštavanjem, organizacije i udruženja srpske zajednice dobile su značajnu društvenu ulogu u državama prebivališta.

Učenje srpskog jezika ušlo je u zvanične školske programe, između ostalih, u Južnoafričkoj Republici, Norveškoj, Švedskoj, Rumuniji, Mađarskoj...

U dijaspori nas je više miliona. Srbija sa svima ostaje na vezi, nastavljajući da ispunjava misiju zbog koje je emisija i pokrenuta pre 14 godina - borba za nacionalni identitet, borba protiv zaborava, jer - da bi znao ko si, pamti odakle si.

1700. emisija Srbija na vezi je na RTS Svet, danas u 18.50, repriza u utorak, 22. januara u 13.05.

broj komentara 0 pošalji komentar