Srbija na vezi - region, RTS Svet, 18.55

Uz pesmu "Ovo je Srbija" otvaramo prvo ovogodišnje izdanje emisije "Srbija na vezi". Dobro nam došli! Naši muzički gosti biće harmonikaš i članice pevačke grupe "Ogrlica od bisera". Repriza emisije u utorak, 15. januara u 13.05.

Novu godinu po Julijanskom kalendaru slave i drugi pravoslavni narodi, ali vremenom, mi smo joj dodali prefiks "srpska". Tako smo je neformalno obeležili da je i naša. Ali šta je sa zvaničnom zaštitom nematerijalnog kulturnog identiteta srpskog naroda? Šta je do sada urađeno po tom pitanju, gde su napravljeni propusti i kako se mogu ispraviti pre svega pri UNESKU, razgovaramo sa članom Zavičajnog udruženja "Vrlička Krajina", politikologom Milošem Meljancem.

Kameno selo Uvjeća, kraj Trebinja u Hercegovini postalo je poznato po kadrovima iz filma Emira Kusturice. Zovu ga "biser u kamenu", u kome je vreme kao u većini hercegovačkih sela stiče se utisak, zaustavljeno. Pored prirodne lepote hercegovačkog krša i kamene arhitekture iz devetnaestog veka, živost mu daju malobrojni, po visprenosti poznati žitelji. Kolege iz RTRS nedavno su posetili Uvjeće.

Očuvanju tradicije Srba na prostoru Mađarske doprinose i kulturno umetnička društva. Među njima je i KUD "Opanke", koje vam predstavlja naša saradnica iz Budimpešte Diana Kondić Đurić.

U emisiji ćete saznati zbog koga i zbog čega je gradonačelnik Trsta odlučio da novogodišnju atmosferu u gradu zadrži do 15. januara.

I naravno, biće još muzike.

Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Muzički urednik Branka Lolić

Reditelj Ernestina Gligorijević

broj komentara 0 pošalji komentar