Sanja Grujić Vlajnić kulturni poslenik na dva kontinenta

Sanja Grujić Vlajnić, muzikolog i muzički pedagog, karijeru je počela kao novinar Radio Beograda, a danas predaje na Univerzitetu u Merilendu, gde je i doktorirala. Važi za izvrsnog predavača koji je uspeo da nauči američke studente šta su dodole. Pored muzike, Sanja se bavi i humanitarnim radom.

Jedna neisključena ringla i vatra koja je progutala ceo projekat na kome je radio njen suprug u Institutu Mihajlo Pupin, nije bila samo vest u Dnevniku, već i sudbinski događaj koji je Sanju Grujić Vlajnić i njenu porodicu usmerio ka Americi. Kao profesor na Katedri za etnomuzikologiju Montgomeri univerziteta, Sanja Grujić Vlajnić, već dugi niz godina predano radi na predstavljanju naše tradicionalne muzičke baštine.

„Na jednom predavanju o srpskoj muzici bilo je čak studenata iz 16 zemalja, Afrike, Azije, Južne Amerike i Evrope. Govorilo se čak 24 jezika. Ti studenti se vraćaju u svoje matične zemlje i tamo će pričati šta su naučili o srpskoj muzici", kaže za RTS Sanja Grujić Vlajnić.

Hor Srbijana formiran je pre 20-tak godina pri crkvi Sveti Luka u Vašingtonu, a poslednje 4 godine Sanja Vlajnić je njegov umetnički rukovodilac.

„Mi izvodimo isključivo umetničku, tradicionalnu i duhovnu muziku srpskih kompozitora. Obično imamo koncerte bar jedanput godišnje na Montgomeri koledžu. Ti koncerti su besplatni, otvoreni za publiku i mi smo prvenstveno orjentisani prema američkoj publici."

Koncerti su humanitarnog karaktera i na njima se prikupljaju donacije za potrebe srpske zajednice: Srpskoameričku medicinsku asocijaciju, crkvu Sveti Luka, naš Kolarac...

Sanja kaže da je uvek jednom nogom u glavnom gradu Amerike, Vašingtonu, a drugom u Beogradu. Zato ne zaboravlja ni studente iz Srbije, tačnije sa Fakulteta muzičkih umetnosti, kojima drži seminare.

„Bila sam pozvana nekoliko puta da održim predavanja o muzičkoj praksi, a u nekoliko navrata sam držala seminare o muzičkoj praksi i o inovativnim metodama koje se primenjuju na američkom kontinentu u muzičkoj praksi."

Profesorka Vlajnić sarađuje i sa Muzikološkim institutom SANU.

„Za taj institut sam otkupila dragocene snimke iz svetskog centralnog arhiva u Indijani i za zvučni arhiv sam otkupila nekoliko kompakt diskova srpske muzike između dva svetska rata, koje su zabeležili različiti poslenici u muzičkoj kulturi koji su gostovali u Srbiji. Isto tako sam održala nekoliko predavanja po pozivu o američkoj muzikologiji, stanju muzičke muzikologije, što je koristilo našim stručnjacima i muzikolozima koji rade u muzikološkom institutu", kaže profesorka.

Sanja Vlajnić je radila i na sređivanju celokupne zaostavštine Josipa Slavenskog. Sarađuje sa našim savremenim kompozitorima, čija su neka dela prvi put izvedena u Americi, a neka su doživela i svetsku premijeru.

Delić svog rada predstavila je nedavno i na Kolarcu.

broj komentara 0 pošalji komentar