Srbija na vezi, RTS Svet, 18.55

Istorija poziva da pokažemo da umemo da pamtimo, a budućnost obavezuje da sačvamo tradiciju, kulturu i običaje. Zato, u "Srbiji na vezi" gosti su Dejan Bosnić, direktor Gradske biblioteke Pančeva i Predrag Obradović, predsednik „Društva srpsko-ruskog prijateljstva" i Aleksandar Vasilić, autor projekta "Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata". Repriza emisije u petak, 14. decembra u 12.55 na RTS Svet.

Proteklog vikenda u Moskvi održana je promocija književnosti za decu na srpskom jeziku u okviru projekta "Dvojezična bajka" Društva srpsko- ruskog prijateljstva" iz Pančeva i "Otkrivamo države" Centralne dečije biblioteke Rusije. Do sada je u moskovskim bibliotekama bilo jako teško pronaći knjigu na srpskom jeziku, ali to više nije slučaj. Gost emisije je Dejan Bosnić, direktor Gradske biblioteke Pančeva i Predrag Obradović, predsednik „Društva srpsko-ruskog prijateljstva".

Projekat „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata" rezultat je želje da se danas, sto godina po završetku Velikog rata, oda dužna počast pojedincu - srpskom vojniku, malom čoveku iz Velikog rata - za civilizaciju i njegovo nesebično žrtvovanje za pravdu, slobodu i istinu. Pokrenut od strane Saveza potomaka ratnika Srbije (1912-1920), projekat takođe predstavlja deo prikupljene istoriografske građe iz perioda Prvog svetskog rata, koju su potomci poslali u čast sećanja na svoje pretke, učesnike Velikog rata. Veliki ljudi iz Velikog rata sada se nalaze na malim poštanskim markicama, zahvaljhujući JP "Pošta" Srbije koje je do sada izdala nekoliko filatelističkih serija posvećenih najvažnijim događajima i neustrašivim junacima u periodu 1914-1918, kako na vatrenim zonama fronta tako i u humanitarnom radu, medicinskom zbrinjavanju vojnika i civila. Gost emisije je Aleksandar Vasilić, autor projekta.

Koliko je važno sačuvati secanje na bližnje, svojom muzičkom numerom, podsetiće nas Francuska zvezda u usponu, Barbara Pravi. Sjajnim glasom ne prestaje da oduševljava i najveće kritičare. Njen deda po ocu je Srbin, posvetila mu je pesmu ne krijući da je veoma ponosna na svoje korene.

Urednik i voditelj emisije Tanja Adamović

Dezurni urednik Marija Cvijić

Realizacija Ernestina Gligorijević

broj komentara 0 pošalji komentar