Srbija na vezi: Od zajedničke države do država regiona, RTS Svet, 18.55

Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije Kraljevina Jugoslavija stvorena je 1. decembra 1918. godine. Vek posle, živimo u različitim državama...

Zašto pojedine države danas pokušavaju na sve načine da zaborave i predstave drugačije taj deo zajedničke istorije, istraživao je Miroslav Karlica. Njegov sagovornik je književnik Muharem Bazdulj.

Odlukom Podgoričke skupštine (26. novembar 1918. godine) Crna Gora se pripojila Kraljevini Srbiji, što je bio samo uvod u zajedničku državu Srba, Hrvata i Slovenaca. Danas, zvanična Crna Gora glasanjem u svom Parlamentu proglašava tu odluku ništavnom. S druge strane, deo naroda u Crnoj Gori slavi sto godina Podgoričke skupštine. Zbog čega je došlo do podele u Crnoj Gori, izveštavaju kolege iz Srpske TV Crne Gore.

Raspad SFRJ doneo je mnoge nedaće. Stotine hiljada ljudi napustilo je svoja viševekovna ognjišta, na koja su se tek retki vratili. Ono što zateknu, više ne liči na dom. I sve druge okolnosti otežavaju povratnički život. Večeras ćete videti dve reportaže, jednu iz Federacije Bosne i Hercegovine, koju su pripremile kolege iz Radio televizije Republike Srpske, a drugu iz Hrvatske u reportaži kolega iz Tv produkcije ZVO Vukovar.

U drugom delu emisije, bavimo se kulturnim nasleđem Srba u susednim zemljama. Naša saradnica iz Budimpešte, urednica RTV "Varoš", Diana Kondić Đurić, pripremila je priču o izložbi pod nazivom "Srpski saborni hram u Tabanu-tragom nestale varoši u Budimu", koja je otvorena u Istorijskom muzeju Budimpešte.

Kulturno udruženje "Beli bagrem" iz Temišvara, predstaviće Nikoleta Dojčinović.

Repriza emisije u utorak, 4. decembra u 13.00.

Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Reditelj Ernestina Gligorijević

broj komentara 0 pošalji komentar