Srbija na vezi, RTS Svet, 18.55

Gledaćete...

Sezona je slava, a one se proslavljaju i u srpskim zajednicama širom sveta. U rasejanju se često obeležavaju u društvenim salama crkveno-školskih opština gde prisustvuje veliki broj ljudi. Tako je bilo i ovaj put, u sali crkve Sveti Stefan Dečanski u Čikagu. Izveštava Aleksandar Žigić.

U Srbiji se organizuju i priredbe koje promovišu slave i pravoslavlje. Jedna od njih je 23. po redu manifestacija "Slavagastro". U ovoj emisiji govorimo o slavama kao turističkom potencijalu Srbije, a gosti emisije su predsednik Međunarodnog centra za razvoj turizma i ugostiteljstva prof.dr Dragan Gligorijević i naša poznata dramska umetnica i potpredsednik Udruženja Skadralija Vjera Mujović.

U četiri festivalska dana, od 22. do 25 . novembra, publika u Torontu je videla kultne filmove srpske i jugoslovenske kinematografije. Ostvarenja Slobodana Šijana „Ko to tamo peva" i Lordana Zafranovića „Okupacija u 26. slika", kao i dokumentarnim filmovima "Sećanja sa Krfa" i ''Plava grobnica", obeleženo je 100 godina od završetaka Prvog svetskog rata.

U rasejanju živi i stvara veliki broj srpskih književnika. Jedan od njih je i pisac iz Filadelfije Ilija Šaula.

Urednik i voditelj emisije Boban Kovačević

Reditelj Ernestina Gligorijević

broj komentara 0 pošalji komentar