Zakoni za dijasporu

Zakonske izmene koje će omogućiti čvršću povezanost matice i dijaspore biće prioriteti parlamentarnog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu. Aleksandar Čotrić je rekao da će se zalagati za glasanje putem pošte, za direktne predstavnike dijaspore u Parlamentu, kao i da će Skupština dijaspore, uprkos teškoćama, nastaviti sa radom.

Gostujući u prvoj emisiji „Srbija na vezi" u novoj sezoni, Aleksandar Čotrić, predsednik parlamentarnog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, istakao je nameru da se poboljša primena Zakona o dijaspori i Srbima u regionu.

„Nije dovoljno da zakon bude donet, zakon mora da se sprovodi. Već smo ove godine imali problema zato što se nije sastala Skupština dijaspore", rekao je Čotrić i kao moguća opravdanja za izostanak Skupštine dijaspore i Srba u regionu naveo izbornu kampanju, a potom i formiranje Narodne skupštine i Vlade.

Čotrić je rekao da ne dovodi u pitanje dalji nastavak rada Skupštine dijaspore i Srba u regionu.

"Svakako će Skupština nastaviti, do kraja godine će da se sastane, najverovatnije će to biti krajem godine, u vreme božićnih i novogodišnjih praznika, kada dolaze naši ljudi iz inostranstva", rekao je Čotrić.

Aleksandar Čotrić je rekao da će najznačajnije aktivnosti skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu biti vezane za saradnju sa vladinom Kancelarijom za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu čije formiranje nestrpljivo svi očekuju.

Kao prioritet parlamentarnog Odbora Čotrić je naveo izmene Zakona o izboru narodnih poslanika koji, od 2004. godine kada je donet, omogućava glasanje državljana Srbije u inostranstvu.

„Da se omogući glasanje putem pošte, ne samo u diplomatsko - konzularnim predstavništvima, već i u srpskim klubovima, udruženjima, u prostorijama crkvenih opština. U neko dogledno vreme da se omogući glasanje putem interneta, koje se već primenjuje u nekim drugim zemljama. I da se omogući da dijaspora konačno dobije svoje direktne predstavnike u Parlamentu Srbije. Da za sledeće izbore među 250 poslanika, bude i nekoliko koji će direktno biti birani kao predstavnici dijaspore", rekao je Čotrić u emisiji „Srbija na vezi".

Odbor za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine republike Srbije ima 17 članova i 17 zamenika članova, u njemu se nalaze predstavnici svih parlamentarnih stranaka.

broj komentara 0 pošalji komentar