Popisni okviri i ogledala...

Popis u Makedoniji je i zvanično prekinut, a pitanja koja su ostala bez odgovora nastaviće da postoje i do sledeće prilike, po svemu sudeći, po zahtevu albanske opozicije, u junu 2012. Da li Srbi u Makedoniji imaju svoj interes i cilj?

Odlukom poslanika vladajuće koalicije u parlamentu Makedonije popis stanovništva i zvanično je - prekinut. Samo za neupućene to je možda, - grom iz vedra neba. A, za one upućenije - pitanje, u kojoj zemlji u ovo doba civilizacije ovakve stvari ostaju normalne. O odgovornosti, potrošenim parama i zavaravanju stanovništva, odlaganjima, pa startom - „po planu", i prekidom samo na tri dana pre okončanja nakaradno pripremljene i politički vođene operacije, kažu tek će se raspravljati, po sačinjenim analizama.

Pitanja je sa svih strana sada previše. I, svi su sada zbunjeni i zatečeni, ostavkama i zahtevima za odgovornosti... Odlaganje se tumači sa onim što je i prethodno bilo poznato. Strategijom i računicom Albanaca, kadarnih da političkim dogovorom izvedu još jednu u nizu (ne)očekivanih operacija za odlaganje do željenog termina. Najverovatnije, kako je i zahtevala albanska opozicija - dogodine u junu.

Gde smo u svemu tome mi Srbi i sva naša htenja i ciljanja u popisu?

Kvota popisivača za Srbe nije bila popunjena. Jedno od objašnjenja je, da navodno, nije bilo dovoljno obrazovanog kadra. Međutim, svedoci smo infiltriranja isključivo politički podobnih kadrova među popisivače i odbijanja svih ostalih bez obzira na visok obrazovni nivo.

Usred ovog neveselog otrežnjenja sa popisom u prekidu i u tako iskrivljenom ogledalu vidi se ta surova istina o oduženim srpskim zavođenjima i zavaravanjima sa vrlim vođama koji su uvek u pravu nezavisno s kim delili vlast. Na videlo se polako, ali sigurno ističu sabrani potezi u proteklim godinama, i stalno prečešljavanje podobnih i nepodobnih Srba, koje valja ili nagraditi ili ukloniti, nezavisno koliko to bilo u korist vlastite štete.

Sada se pitamo ko je čiji talac? A odgovora nema kako je moguće da svi i u ovakvim jasnim situacijama kada na površinu isplivaju sve neprincipijelnosti i često klasični antisrpski potezi, odreda pokušavaju da daju sasvim drugačiju interpretaciju događaja.

broj komentara 0 pošalji komentar