U Makedoniji svega dvadeset đaka prvaka uči na srpskom jeziku

Trend smanjenja broja đaka u Makedoniji koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku se nastavlja. Ove godine svega dvadeset đaka prvaka je upisano u sve tri škole sa nastavom na srpskom jeziku - u Starom Nagoričanu, Tabanovcu i Kučevištu. Prošle godine bilo ih je tridesetak.

Poražavajuće su najnovije brojke, pokazatelji trenutnog stanja u obrazovanju. Tako je ove godine u odeljenjima sa nastavom na srpskom jeziku, ako je to zaista nastava, upisano 20 prvaka u sve tri škole - u Starom Nagoričanu, Tabanovcu i Kučevištu.

Tako se nastava na srpskom u Makedoniji, postepeno - gasi. Politikantska ružičasta predstava kao dodatno objašnjenje o oduženom „delovanju" ne vredi. Svake se godine školska populacija Srba u Makedoniji smanjuje. Istina je surova rabota. Vredi je ozbiljno oglednuti.

Jer, i u novoj školskoj godini, stari su problemi, i samo se nagomilavaju.

U ove tri preostale osnovne škole: OŠ Sveti Ćirilo i Metodije u Kučevištu ove školske godine upisano je šest (6) prvaka, učenika na srpskom, a 24 na makedonskom jeziku.

U OŠ Svetozar Marković u Starom Nagoričanu za srpski je prijavljeno pet (5), a na makedonskom četiri (4) đaka prvaka, dok je škola Braća Ribar u Tabanovcu primila devet (9) „srpčića", i osam (8) đaka na makedonskom nastavnom jeziku.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 15. maj 2015, 20:23) - Učenik osnovne škole Braća Ribar u TABANOVCIMA [neregistrovani]

Sloenija

Kad sam video tekst o učenicima u osnovnoj školi Braća Ribar Tabanovce kod Kumanova, povuklo me da napišem par reči o ovoj školi.
Ja sam bio učenik ove škole god.1962-1969 tih godina, nas je bilo oko 850 učenika, a sad ih ima svega 17 učenika. A sad neka mi neko kaže, da li srbi imaju perspektivu u Makedoniji.

(subota, 09. maj 2015, 23:10) - anonymousRadovan [neregistrovani]

Sami su krivi

A, koliko su krivi Srbi u Makedoniji,toliko i ministarstvo kulture,i Vlast u Srbiji,koja vise posvecuje paznje nacionalnim manjinama u svojoj zemlji nego svom narodu van Nje.Jedino gde Srbi nisu zapostavljeni to je Rumunija.Dok u Madjarskoj su fakticki 100% asimilirani.Davno sam citao sttisticke podatke,u kojim je pisalo;da je posle rata 45.g. u Madjarskoj zivelo oko 160.000.Srba,a u Srbiji oko 180.000.Madjara.Da je Segedin cisto srpski grad,a Ada madjarski.Da je posle okupacije Madjarske 56. od SSSR,a u Vojvodinu prebeglo oko 56.000.Madjara,i zatraziloprivremeni politicki azil.Pitam nasu Vlast;dali su ikad postavili pitanje madjarskim vlastima o manjinskim pravima Srba,koih u rasejanju oko 5000.uMadarskoj?To pitanje vazi i za Albaniju.Pa sa zaljenjem,i za Makedoniju,Hrvatsku,Sloveniju,C.Goru,dok u BiH Federaciji Srbi su za razliku od Republike srpske iseljeni.Ugledajmo se na Jevreje.Oni svoju Naciju u diaspori;i stite,i primaju na svoju teritoriju,i materijalno ih pomazu.A,zasto i Mi tako ne mozemo?