Kome smeta srpska škola u Drežnici?

Sve je manje izgleda da bi tradicionalna letnja škola srpskog jezika i kulture u Drežnici, za srpsku decu iz Republike Hrvatske, ove godine mogla biti održana. Zajednici drežničkih Srba stigao je negativan odgovor i na prigovor koji su oni, nakon prvobitnog odbijanja zahteva, uputili resornom ministarstvu za dodelu finansijskih sredstava za tu vrstu nastave.

Uprava za odgoj i obrazovanje, koja se u okviru Ministarstva za znanost, obrazovanje i sport, bavi dopunskim letnjim školama nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj (RH), i koja je tokom maja raspisala konkurs za dodelu finansijskih sredstava manjinama za taj oblik aktivnosti, odbacila je zahtev drežničkih Srba uz obrazloženje da im je dokumentacija nepotpuna.

Prigovor koji je Zajednica potom uputila pomenutoj službi u Ministarstvu, uz dostavljanje i ranije nedostajućeg dokumenta, takođe je odbijen.

Prema rečima predsednice Zajednice drežničkih Srba, organizatora škole, Branke Radulović „teško je poverovati da se ovde radi tek samo o nepotpunoj dokumentaciji već pre svega o činjenici da nekim ljudima u Povjerenstvu, odnosno Upravi za odgoj i obrazovanje, ovakve škole smetaju“.

Govoreći za sajt Programa za dijasporu RTS-a Radulovićeva je kao glavnog krivca za ovu, za Srbe izuzetno nepovoljnu situaciju, označila aktuelnu predsednicu navedenog Povjerenstva Nadu Jakir, koja je na taj položaj postavljena od dolaska novog ministra Željka Jovanovića.

Radulovićeva navodi da je kao višegodišnji član Povjerenstva „Nada Jakir već duže vreme nenaklonjena aktivnostima srpske zajednice ovog kraja tako da smo je čak, zbog njenog veoma negativnog odnosa, u jednoj prilici morali čak i da udaljimo sa naših sasatanaka“.

Podsećajući da se navedena „nepotpuna dokumentacija“ odnosi na jedan nepriloženi dokument, tzv. „obrazac proračuna“, koji nije imao takvu težinu da ne bi mogao biti i naknadno dostavljen kako se sama škola i njeno normalno održavanje ne bi dovodili u pitanje, Radulovićeva je naglasila da su oni, naravno, kopiju tog dokumenta poslali u okviru prigovora.

„Smatram da je sve navedeno napravljeno prvenstveno iz razloga da se ovakve škole kao što je naša, gde deca zaista na jedan kvalitetan način nauče ne samo maternji jezik, već i kulturu, istoriju i mnoge druge stvari koje utvrđuju naš srpski nacionalni identitet, da se one, dakle, ne održavaju“, rekla je Radulovićeva.

„Od Republike Srbije (RS), odnosno Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu, upravo smo ovih dana dobili izvesnu finansijsku pomoć, koja na žalost, neće moći da bude dovoljna za organizovanje škole u planiranom obliku koji smo i do sada imali“, rekla je Radulovićeva i najavila da će se Zajednica ovih dana dogovoriti na koji način da iskoristi ta sredstva.

„Međutim, što se tiče negativnog stava Povjerenstva, Zajednica drežničkih Srba se ni u kom slučaju neće pomiriti sa ovakvom, za nas, veoma nepovoljnom situacijom“, rekla je Radulovićeva i najavila da će se posle te odluke Povjerenstva „obratiti i resornom ministru Jovanoviću, a pismeno ćemo o svemu izvestiti i samog premijera Zorana Milovanovića kao i predsednika države Ivu Josipovića“.

„Iskoristićemo sve pravne mogućnosti“, rekla je Radulovićeva i poručila da „ako bude bilo potrebno srpska zajednica Drežnice za pravdu će se obratiti i nadležnim evropskim institucijama“.

 

broj komentara 0 pošalji komentar