Spuštena zavesa

Najstariji srpski teatar, sa prvom izvedenom predstavom pre 200 godina, Srpsko pozorište u Budimpešti, moralo je da pred samu proslavu ovog velikog jubileja obustavi svoj rad. Da li će zbog nedostatka finansijskih sredstava ova veoma važna kulturna ustanova Srba u Mađarskoj morati da se potpuno ugasi za sada je neizvesno.

„Zbog menjanja modela finansiranja teatra u Mađarskoj naše pozorište još nije dobilo od nadležnog ministarstva ni jednu jedinu forintu dotacije koja je neophodna za osnovno održavanje ove ustanove i zato sam bio prinuđen da svim zaposlenima uručim otkaze i pozorište zatvorim", rekao je direktor Srpskog pozorišta u Budimpešti Milan Rus za Program za dijasporu RTS.

Da nevolja i ogorčenost tamošnjih Srba bude veća, srpsko pozorište je prestalo sa radom pred samu svečanu godišnjicu, jubilej 200 godina od prve pozorišne predstave Srba u Mađarskoj, koja je i prva predstava srpskog naroda na maternjem jeziku, kao i jubilej - 20 godina kontinuiranog rada Srpskog pozorišta u Mađarskoj.

U Budimpešti je 24. avgusta 1813. godine, čuveni Joakim Vujić, rodom iz Baje, priredio prvu profesionalnu pozorišnu predstavu na srpskom jeziku pod nazivom Kreštalica (Papagaj).

Govoreći za Program za dijasporu RTS-a Milan Rus, i sam reditelj, je istakao da su se članovi budimpeštanskog srpskog tetra dugo i intenzivno pripremali za proslavu ovog dvostrukog jubileja vežbajući komad Čudo u Rondali, koji je baš za tu priliku napisao Radoslav Zlatan Dorić, ugledni reditelj i pisac.

Dogovoreno je da premijera bude izvedena na sceni Nacionalnog pozorišta Mađarske, novog i reprezentativnog zdanja, u prisustvu visokih zvanica pozorišnog, kulturnog i političkog života Mađarske i Srbije.

„Na žalost, što zbog nedostatka novca, što zbog samog nemara sve je sada stalo", kaže Rus.

Ističući da se za pomoć obratio i matici Srbiji i razgovarao sa ambasadorom Dejanom Šahovićem i ministrom za kulturu Bratislavom Petkovićem, Rus sa žaljenjem kaže da, uprkos tadašnjim obećanjima, do sada nije dobio nikakav odgovor.

Govoreći za naš program, predsednik Zemaljske samouprave Srba u Mađarskoj Ljubomir Aleksov je izrazio nadu da je prestanak rada Srpskog pozorišta u Budimpešti samo kraća pauza i da će se od strane resornog ministarstva ipak naći rešenje i obezbediti novac za nastavak rada ove, za srpsku zajednicu, veoma važne kulturne ustanove.

„Srpsko pozorište u Budimpešti je jedina profesionalna ustanova koja se bavi ovim vidom kulture i to na srpskom jeziku, i ne bi se smelo dogoditi da bude ugašeno", rekao je Aleksov.

On je podsetio da ono sa svojim predstavama pokriva čitavu teritoriju Mađarske gde žive Srbi, ali i šire.

„Sada je na potezu mađarska vlada koja ovo pozorište već dvadeset godina finansira", rekao je Aleksov dodajući da treba da se oglasi i srpska vlada, odnosno Ministarstvo kulture Srbije, koje bi takođe trebalo da pomogne u rešavanju ovog problema.

 

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 09. okt 2013, 00:17) - Mirel Tomas [neregistrovani]

Poslednja predstava u teatru u Budimpešti

Tužna je kraj,a još tužnije je to što nestaje duh i istorija jednog naroda na jednom mestu. Gradili su ga 200 godina, bezbroj generacija su se trudili da odže u životu ono što je nejvrednije u životu čoveka a to je kultura. Bez kulture nema čoveka.Mi to najbolje znamo jer nikada u Beču nismo imali svoj teatar a uvek je nedostajao.Danas, neki quazi menageri dovode neke predstave bez izbora i sluha za koga i šta?. Tužan kraj teatarskog života u današje vreme i u ovoj zajedničkoj Evropi. Kakva je to Evropa kada kultura nema podršku.