Mišić: Mi smo važna karika u švedskom društvu

"Treba da budemo ponosni na to ko smo i odakle smo, ponosni na svoju kulturu, što ja, a i ostali u organizaciji svakako jesmo. S druge strane, treba da nastojimo da poboljšamo, kako naše društvo u Srbiji tako i ovde, u Švedskoj i da budemo pokretači i jedna od važnih karika u društvu koje teži boljem", kaže Darko Mišić, predsednik SOO u Švedskoj.

Darko Mišić je na čelu Srpske omladinske organizacije u Švedskoj već treću godinu. Drugi mandat, u trajanju od dve godine, poveren mu je u februaru. O ciljevima, uspesima i saradnji sa drugim organizacijama govori u intervjuu za Program za dijasporu RTS.

Čime se Srpska omladinska organizacija sa Vama na čelu može pohvaliti?

Jedan od naših najvećih uspeha je vraćanje starog sjaja Omladinskom festivalu koji se ove godine održao u Geteborgu. Prijavilo se preko 400 učesnika u različitim sportskim disciplinama. To je jedan od većih uspeha koji smo ostvarili, ali ne treba zaboraviti još jedan, važan za dalji rad naše organizacije, a to je povećan broj aktivnih članova u poslednje dve godine. Od 1700 aktivnih članova došli smo do broja od 3800.

Šta mislite da je presudno za njihovo aktiviranje, šta je to što privuče mlade?

Mislim da je to naš ozbiljniji pristup kako Omladinskom, tako i Dečjem festivalu, koji se organizuje jednom godišnje, kao i naše sve češće pojavljivanje u švedskim i srpskim medijima gde pokušavamo da pokažemo ljudima kolika je važnost postojanja naše organizacije.

Mi apsolutno možemo da svedemo važnost SOO na neku jednostavnu dimenziju, to je onda samo druženje omladinaca koje oni imaju u sklopu ovih festivala i drugih aktivnosti. Međutim, nama je daleko bitnije što oni oni kroz druženje pričaju na srpskom jeziku, razgovaraju o zajedničkim problemima i na taj način rade na očuvanju srpskog jezika i kulture.

Da li mlade ljude srpskog porekla u Švedskoj interesuje situacija u Srbiji, da li reagujete na neke nepravde izrečene u medijima?

Apsolutno. Mislim da ova novija generacija naših omladinaca ovde u Švedskoj jako teško prima neke negativne informacije koje dolaze kako od medija u Švedskoj tako i u Evropi i svetu. Pre 8-9 meseci švedski radio voditelj Gert Filking je Srbe nazvao Brejvicima i prokletim svinjama. Na to smo odreagovali oštro, koristeći sva demokratska sredstva i prava jedne etničke organizacije. Zauzvrat smo dobili njegovo javno izvinjenje, a ostao je i bez posla na tom radiju. Mislim da je to u neku ruku naša pobeda.

Pokazalo se da je to mnogo veći utisak ostavilo kako na švedske vlasti tako i na druge organizacije i institucije koje su nam pružile podršku nakon te njegove izjave, i zaista smo ponosni na uspeh koji smo ostvarili na tom polju.

S kojim organizacijama sarađujete, u matici i svetu? 

Ono čime mogu da se pohvalim jeste saradnja sa Međunarodnom inicijativom za praćenje i suzbijanje antisrbizma iz Novog Sada, organizacijom koja je značajne uspehe ostvarila na polju poboljšanja slike Srba u svetu.

Imamo saradnju i sa Srpskom omladinskom organizacijom RS, koja se bavi humanitarnim radom, kao i sa Savezom Srba Austrije sa kojima se često dogovaramo o pitanjima  važnim za Srbe u dijaspori. Očekujemo da ćemo u skorije vreme ostvariti saradnju i sa Srbima iz Čikaga i da ćemo i na tom polju imati konkretne rezultate.

Šta očekujete od Kancelarije za saradnju sa dijasporom?

Mi smo svesni da ne možemo da očekujemo neku finansijsku pomoć, ali to i nije naš cilj. Ono što mi očekujemo je da sarađujemo na projektima koje sprovodimo u Švedskoj a za koje nam često treba i dobar partner u matici. Dakle, da imamo sigurnog i pouzdanog partnera u izradi nekih projekata koje radimo u Švedskoj, a gde nam je potrebna pomoć iz matice.

Da li se menja slika o Srbima u Švedskoj?

Ja sam apsolutno ubeđen da se menja i da se promenila poslednjih godina. Neke stvari je jako teško ispraviti. Mislim da generalno kao narod treba da budemo ponosni na to ko smo i odakle smo, ponosni na svoju kulturu, što ja, a i ostali u organizaciji svakako jesmo. S druge strane, treba da nastojimo da poboljšamo, kako naše društvo u Srbiji tako i ovde, u Švedskoj i da budemo pokretači i jedna od važnih karika u društvu koje teži boljem.


 

 

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 12. maj 2013, 18:55) - Dragan Mihajlovic [neregistrovani]

Samo napred

Divno je videti da jedna nasa organizacija funkcionise tako dobro. Imao sam priliku da prisustvujem nekim manifestacijama koje su radili i da se licno uverim u kvalitet istih, tvrdim da je to jedna od nasih najjacih organizacija. Samo napred omladino!

(nedelja, 12. maj 2013, 16:48) - anonymous [neregistrovani]

Tivoli

Imao sam prilike da vidim kako izgleda Omladinski festival u Stokholmu pre par godina. Falio je samo ringispil da upotpuni sliku. Dim rostilja u rasponu od 2 km, a u sportskoj hali gde su se odrzavale utakmice kao na poselu. Divno je ponositi se svojim poreklom, ali ne i onima koji su unistili kulturu u matici. Nadam se da ce te izaci iz caure i dovesti sve vase ideje na malo visi nivo.